На живо: Поредица протести в София

На живо: Поредица протести в София | StandartNews.com

София. Четири протеста блокираха огромна част от центъра на София след като полицията отцепи огромен периметър между сградите на Народното събрание и Министерски съвет. Въпреки че протестиращите, които имат различни искания, не бяха голям брой, полицията бе взела конкретни мерки да обезопаси сградите на властта.

Най-мащабна беше групата на протестиращите от КНСБ (вижте исканията им), които направиха шествие по централните софийски улици, следвани от известните вече бунтари "Ранобудните студенти", таксиметрови шофьори от провинцията, които се бяха събрали в района на "Александър Невски" (вижте техните искания) и контрапротестиращите, които се събраха на фонтана пред президенството.

Напрежението между отделните групи ескалираше, както и отделни сблъсъци с полицията, които не доведоха до нищо сериозно.

След като протестиращите от синдикатите се разотидоха с автобуси, основата на протестното шествие бе поета от "Ранобудните студенти", които се опитаха да обкръжат народното събрание, но полицията ги отцепи още на бул. "Дондуков", последва атака през двора на журналистическия факултет, но отново опитите за проникване през храма "Александър Невски" и народното събрание откъм задната му страна бяха прекратени от полицията. Малка група протестиращи успя да достигне до контрапротеста, но бяха отцепени в района на БНБ. Около 500 човека обаче след като не успяха да пробият полицейския кордон, изненадаха органите на МВР, насочвайки се към Сточна гара, за да блокират едно от най-възловите кръстовища на столицата. Докато полицията успее да се прегрупира, протестиращите студенти успяха да блокират движението по бул. "Васил Левски" и завардиха кръстовището на Сточна гара. Част от бунтарите обявиха, че Сточна гара ще бъде новият "Орлов мост". 

Около 30 минути остана блокирано кръстовището на Сточна гара, след което протестиращите се отправиха към Лъвов мост с цел по "Мария Луиза" да достигнат до президентството. Полицията обаче ги блокира в началото на "Мария Луиза" при кръстовището на Лъвов мост, което остана блокирано. Въпреки засиленото полицейско присъствие органите на реда не се намесваха, за да разбутат бунтарите. Част от младежите бяха насядали по асфалта, а други направиха жива верига около автомобилите.

В 14 часа започна Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, който също ще е съпроводен с демонстрация. Лидерът на България без цензура Николай Бареков обяви във вторник, че ако не бъде допуснат да участва, ще попречи на влизането на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Проследяваме събитията и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

17.00 - Протестното шествие стигна отново до площад "Народно събрание", около 200 души скандират "Оставка", засега ситуацията е спокойна.

16.15 - Полицията приложи сила над протестиращите студенти, за да ги накара да освободят кръстовището на ул. "Раковски" и бул. "Дондуков". Репортер на Стандарт Нюз едва не беше арестуван затова, че снима. 

15.39 - Привържениците на „България без цензура" се разотиват. Пред Президентството остават малки групи от хора, които са не повече от 20 души.

15.15 - Част от протестиращите срещу правителството се събраха на кръстовището на бул. "Васил Левски" и "Ал. Дондуков", където има паркирани полицейски автомобили, както и три реда кордон от полицаи. Те не ги допускат по-напред. Друга част от протестиращите влязоха в двора на Факултета по журналистика на СУ. Трета част остават пред Народното събрание. Голяма част от протестиращите си тръгнаха, защото смятат, че е имало намеса на различни хора в днешните протести.

14.36 - Голяма част от протестиращите пред парламента преминаха в градинката срещу Ректората. Протестиращи започнаха да замерят сградата на парламента с домати. 

14.20Около 500 души протестират под прозорците на президентството и скандират "Оставка"

14.00 – Участниците в КСНС вече пристигат и влязоха в президентството въпреки опитите за блокада от привържениците на България без цензура. Пред множеството говори лидерът на движението Николай Бареков, който настоява да бъде допуснат на заседанието. По закон в КСНС участват представители на парламентарните партии. На микрофона лидерът на Атака Волен Сидеров публично обеща да предложи на президента на КСНС да бъдат допуснати и граждани. Единствен Сидеров влезе през парадния вход и стана ясно, че той ще бъде говорител на България без цензура пред КСНС.

Протестът на студентите пред парламента продължава с различни импровизации и „мини – спектакли". Накрая те запалиха камуфлажните си облекла от велпапе до загражденията.

Протестът на таксиметровите шофьори на площада около „Александър Невски" също продължава. Пред шофьорите шефът на автомобилната администрация Димитър Ганев обеща да няма ограничения за стари коли, както и че в министерството са готови да водят преговори по всички спорни въпроси.

13.30 – Митингът на КНСБ приключи и синдикалистите се изтеглиха от площада пред парламента. Протестиращите от страната членове на КНСБ се завръщат към автобусите, с които са дошли.

Това позволи на студентите, повечето от които се бяха преместили към кръстовището на Ректората и по бул. „Васил Левски", да се върнат пред Народното събрание. Студенти, маскирани като военни, надписи „Див сепаратист" на гърба и картонени пушки разиграха сцена на война пред загражденията на сградата.

Междувременно се засилва напрежението пред президентството, където са се събрали няколкостотин контрапротестиращи и привърженици на България без цензура на Николай Бареков. Той настоява да участва в започващия в 14 часа Консултативен съвет за национална сигурност. Демонстрантите са блокирали подстъпите към президентството, така че да попречат на колите на парламентарните шефове да стигнат до него.

12.30 - Сблъсък между полицията и част от протестиращите студенти стана на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище". След пристигането на шествието на КНСБ, част от студентите се насочиха към Софийския университет. При опит да пробият полицейската блокада, студентите бяха изблъскани от полицията обратно. В момента има троен полицейски кордон на мястото на сблъсъка.

Междувременно пространството пред Народното събрание вече е лилаво, след като синдикалистите го изпълниха. Лидерите на КНСБ се готвят да говорят пред множеството.

Такситата ни не могат да стигнат до площад "Александър Невски", оплакаха се шофьорите, които вече се добраха до мястото на протеста. Около 40 коли са паркирани в момента на площада. В столицата обаче има още доста коли, които не могат да стигнат до площада заради полицейските кордони. Единственият маршрут, който беше останал на шофьорите, беше през улица "Оборище". Преди минути обаче и тя беше блокирана, затова протестиращите таксиджии търсят разрешение на проблема заедно с представителите на КАТ. Все още не е ясно кой ще бъде маршрутът, през който колите ще могат да стигат до църквата. На площада има и шофьори, които заради кордоните са дошли пеша, без автомобилите си.

Пред президентството вече има засилено полицейско присъствие. Вече са се събрали и група контрапротестиращи, които искат оставката на президента Росен Плевнелиев.

12.00 – Протестиращите срещу правителството се събраха пред Народното събрание. Студентите са издигнали плакат с надпис: „Край на илюзиите. Самоуправление. Гражданска активност всеки ден". Полицейското присъствие е значително. Народното събрание е обградено с метални заграждения. Разположени са над 10 коли на жандармерията.

Участниците в демонстрацията на КНСБ се събраха пред централата, минаха през здравното министерство и стигнаха до Министерския съвет. Представители на синдиката на работещи в здравеопазването влязоха в министерството, за да внесат декларация с исканията си. На площад „Независимост" синдикатите спряха, за да изчакат задната част на шествието. Впоследствие те ще се слеят със студентския протест пред парламента.

При „Александър Невски" вече се събират и таксиджиите. До момента те са петдесетина.

Около 30 автомобили на полицията са разположени на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски". Направена е стена от автомобили, като целта е да разделят контрапротестиращите от протеста на таксиметровите шофьори.

10.00 - Стотина момчета с качулки се появиха пред загражденията на парламента, съобщи бТВ. Младежите пристигнаха групово и се наредиха плътно пред полицията. Така те ще представляват своеобразен кордон между протестиращите студенти и униформените.

Председателят на регионалната организация на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински съобщи пред "Фокус", че към София пътуват 15 автобуса с членове на синдиката. Няма да бъдат издигани никакви политическите искания, каза Бойкински. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай