На живо: Пореден ден "На кафе пред парламента"

Очаква се това да е най-мащабният протест до момента

На живо: Пореден ден "На кафе пред парламента" | StandartNews.com

София. Втора седмица исканията на протестиращите за оставка на правителството под инициативата "На кафе пред парламента" не утихват. И днес десетки активисти са се събрали рано сутринта пред сградата на Народното събрание, за да изразят исканията си. Днешният протест бе белязан с биене на тъпан, който огласи флашмоба.

В района има засилено полицейско присъствие. Днес се очаква флашмобът да протече по различен начин. Призивите в социалната мрежа "Фейсбук" са тази сутрин да се проведе най-мащабният до този момент протест пред Народното събрание.

Организаторите са обявили, че протестът трябва да започне в 08, 00 часа и да продължи до полунощ. Според инициативата хората трябва да носят бели престилки като символ на „гражданското лечение", за да излекуват политиката от „мафията" и „сидеровщината".

Продължаваме да проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява постоянно. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

16:00 - Полицията разпръсна протестиращите и на последната блокада на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище", след неколкократни предупреждения по мегафона. Един мъж е арестуван, той е държал камък. Не е използвана сила. Движението на автомобили е възстановено.

15:30 - Възстановено е движението по бул. "Цар Освободител", след като полицията изтласка останалите пред парламента протестиращи. Кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище" все още е блокирано от протестиращи.

14:00 - Едва 50-ина души са останали да блокират движението на кръстовището между ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски". Повечето от тях са седнали на асфалта и четат книги, което е част от акцията "Четене-молитва за дъжд" - нова форма на протеста, която беше предвидена за 12 часа. 

13:20 - След края на парламентарното заседание голяма част от депутатите започнаха да излизат от Народното събрание с личните си автомобили, които не са обозначени. Протестиращите се опитват да попречат на движението на колите, но те биват възпрепятствани от органите на реда.

Посещението на катедралата "Св. Ал. Невски" също е затруднено, тъй като желаещите да влезнат в храма биват събирани на групички и след това съпровождани до входа с кордон от полицаи.

12:50 - Вече пети час протестиращите не променят позициите си пред парламента със заканата, че ще бъдат там до края на деня. Остава засилено полицейското присъствие.

12:00 -  Малко над 100 души са останали на протеста пред Народното събрание. В района е спокойно.

11:30 - Част от протестиращите напускат района на Народното събрание, за да отидат на работа. На тяхно място обаче идват други. Хората споделят, че са си взели отпуски, за да бъдат на инициативата. Независимо от блокадите, колите на народните представители могат да преминават, тъй като днес огражденията на полицията са с разширен периметър до ул. "Раковски".

11:00 - Една част от протестиращите пред парламента тръгнаха към блокадата на кръстовището на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски", за да я подкрепят. По данни на полицията пртестиращите са 500, като броят им започва да намалява. 

Група недоволни граждани от Благоевград, които тази сутрин протестираха срещу областния управител Муса Палев в града, вече са се присъединили и към антиправителствения протест в столицата.

10:00- Журналистът Найо Тицин се се облече в усмирителна риза, сложи маска на лидера на Атака Волен Сидеров, излезе пред протестиращите и застана в заградената от полицията площ пред Народното събрание. Протестиращите викаха „Браво" и му ръкопляскаха. След това активистът бе задържан от полицията за проверка на документите.

Целта на акцията на журналиста обаче е била Волен Сидеров с усмирителна риза, задържан от полицията. Това заяви самият Найо Тицинза БГНЕС.

09:40 - Активисти замеряха с тоалетна хартия и яйца журналиста на ТВ7 Николай Бареков.  Той бе целия мокър и се възползва от хвърлената срещу него тоалетна хартия, за да се подсуши.

09:20 - Протестиращи започнаха да замерват сградата на Народното събрание с домати и тоалетна хартия. На площада пред сградата има седнали хора. 

09:00 - Заседанието Народното събрание започна, след като бе събран необходимият кворум от 122 народни представители. Междувременно протестиращите са блокирали кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище" като две отделни групи се събраха и седнаха на пътя. Те скандират "Оставка" и са се заканили, че няма пропуснат никого, освен линейки. Органите на реда са без щитове, опитвайки се да запазят мирния тон на протеста.

08:50 - Десет минути преди началото на заседанието на Народното събрание скандиранията на прротестиращите стават все по-силни. 

08:30- Най-малко 50 души са се събрали на протест пред Народното събрание. Сградата е заградена в метални ограждения, а броят на протестиращите прогресивно нараства. Хората скандират за оставка на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай