На живо: Хиляди граждани отново на протест

На живо: Хиляди граждани отново на протест | StandartNews.com

София. В деветия ден на протестите площад „Независимост" в столицата започва да се пълни с протестиращи граждани. Активистите държат български знамена, както и знамена на Европейския съюз. В района има засилено полицейско присъствие, като входът на Министерски съвет е ограден с метални заграждения.

За втора поредна вечер полицаи на първа линия носят жилетки с надпис "Антиконфликт" като част от инициативата на СДВР за диалог с гражданите и избягване на сблъсъци по време на масовите протести. 

Протестните действия започнаха миналия петък срещу новоназначения шеф на ДАНС. Към този гняв се добавиха поредица изказвания и действия от страна на властта. Освен това бунтове предизвика и назначението на Росен Малинов за нов областен управител на София, тъй като той се оказа, че е сътрудничил на Шесто управление на Държавна сигурност.

С всеки следващ ден протестиращите обновяват лозунгите и скандиранията си. Наред с познатия #ДАНСwithme популярност набира и #PEScouncil, който върви успоредно с първия трябва да привлече вниманието на европейските социалисти към хилядните протести в страната срещу олигархията и с искане за оставка на кабинета "Орешарски".

Във Варна и Пловдив също се провеждат протести днес. Гражданите се разделиха на групи, като така показаха, че имат и различни искания.

Продължаваме да проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата във Фейсбук, където също пускаме важни или любопитни подробности от протеста и шествието.

Лозунгите от днес: „Полицията е с нас, преговаряме с армията", "Искаме достойни политици". Има човек с противогаз и надпис "Не мога да ви дишам". Момиче е дошло с куфар и на плаката й пише "Стегнах ви багажа". 7-годишно момиченце с плакат "Бабо, не гласувай за тях". 

00:00- Хората се разотидоха с обещание, че неделя отново ще се включат в протестите. Част от протестиращите младежи решиха да издигнат и палатков лагер в района на Орлов мост.

22:10- Голяма част от протестиращите се разотиват. Все още има около 1000 човека, изразяващи своята позиция на различни места в центъра на столицата.

21:15 - Част от шествието се насочи към централата на БСП. Гражданите аплодираха служителите на реда, които осигуряват сигурността на протеста. Двама станаха задържаните от полицията протестиращи. Първият задържан е хвърлял ябълки по сградата на Министерски съвет, съобщават от СДВР. Той е заведен за установяване в районно полицейско управление. Вторият задържан е отведен, защото не е имал лични документи. 

20:50- Протестиращите достигнаха Моста на влюбените в столицата. Блокирано е движението на кръстовището до моста. В началото на протестното шествие се движат няколко полицаи с мотори и една патрулна кола. По време на шествието протестиращите пяха Химна на България под акомпанимента на барабан и тъпан.

20:15 - Шествието стигна до Орлов мост. Хората играят волейбол на кръстовището. Има песни, танци и барабани. Много хора остават на моста, а част от протестиращите тръгват по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" към НДК. Според участници в протеста са се включили над 20 хиляди души, тъй като от над 20 минути масата от хора се движи по жълтите павета и те все още са изпълнени с народ. 

20:05 - Орлов мост вече е блокиран. 20-ина души с българското и европейското знаме застанаха пред паметника на Съветската армия. Скандират "Да махнем от тук червения боклук!"

19:55 - Кръстовището на Софийския университет вече е блокирано, полицаите затварят и Орлов мост. 

19:50 - Шествието тръгва от Министерски съвет към Народното събрание. През целия път от Министерски съвет участниците в шествието аплодираха полицаите, като на някои от тях бяха подарени бутилки с вода

19:15 - След проверка на личен багаж млад мъж e отведен от полицията. Протестиращите пред сградата на Министерски съвет са видимо няколко хиляди. Сред участниците има и семейства с малки деца. Пред огражденията на Министерски съвет са оставени червени обувки.

Спряно е движението пред Министерски съвет и в района на площад „Независимост" – бул. „Цар Освободител" и бул. „Дондуков" 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай