На Пловдивския панаир строят къща за 17 дни

На Пловдивския панаир строят къща за 17 дни | StandartNews.com

Къща, която може да се изгради за 17 дни, нови модели леки коли и тежка строителна техника впечатлиха министъра на икономиката Божидар Лукарски на Международния технически панаир в Пловдив. "Фактът, че участват близо 800 фирми от 35 държави, е добър индикатор за българския бизнес", заяви министър Лукарски, преди да пререже лентата на 71-то издание на панаира. Той ще продължи до 3 октомври. На официалното откриване присъстваха и двама владици - Пловдивският митрополит Николай и Великотърновският митрополит Григорий.

Въпреки проливния дъжд министър Лукарски отдели повече от час, за да разгледа експозициите. В платата "3D технологии и строителство" той бе заинтригуван от къща, която се строи за 17 дни и пести енергия. Нови модели коли задържаха вниманието на министъра в изложбата "Автосвят". Дилъри на повечето марки, присъстващи на нашия пазар, показват премиери на автомобили. Министърът се възхити и от огромните машини, които видя в действие в Демонстрационния център за строителна техника.

"Бизнесът има желание да инвестира в технологии и техника, за да създава продукти от ново поколение", каза д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. "Успяхме да подкрепим активните фирми дори в най-тежкия период и се радваме, че отново са тук", добави той. На панаира присъстват 92 нови изложители, като се очакват 50 000 посетители.

Строителството и роботиката са основни акценти на панаира. Изложбата "Стройтех" става "бърза писта" за навлизане на върхови разработки в бранша, каза д-р Иван Соколов. Според него голям интерес ще предизвикат роботите за индустрията и бита. Роботи за почистване, за миене на прозорци, за косене и събиране на голф топки са сред най-атрактивните експонати.

Експозициите може да бъдат разгледани от 9 до 18 ч., а на 3 октомври - до 14 ч. Билетът струва 4 лв., преференциалната цена за ученици, пенсионери и инвалиди е 2 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай