На 24 и 25 май баловете пред църкви и музеи

На 24 и 25 май баловете пред църкви и музеи | StandartNews.com

Абитуриенти окупират "Св. Ал. Невски", по морето се събират пред хипермаркети

София. Вълненията около баловете стават все по-бурни. Заради изборите много абитуриенти ще се съберат по площадите. После ще отпрашат към ресторантите. Освен за балове те се стягат и за матури. Тази година мерките срещу преписвачите ще са още по-строги.

Истинско стълпотворение на абитуриенти ще има пред църкви и музей на 24 и 25 май. Тогава училищните дворове ще бъдат затворени заради изборите. В София най-предпочитано място се оказва храм-паметникът "Св. Александър Невски". На 24 май там ще се събират абитуриентите на частното училище "Иван Апостолов". На 25-и на същото място ще бъдат Френската гимназия, Професионалната гимназия по строителство и архитектура и Гимназията по облекло, казаха от столичния просветен инспекторат. 35 СОУ, известно още като Руската, е предпочело площада пред Народния театър. 118 СОУ ще бъде в зала "България".

Другата Руска гимназия, 133-та, по традиция не събира абитуриентите си в училищния двор. "Хенри Форд" пък ще изпраща своите зрелостници пред кино "Арена - Запад". Италианският лицей в Горна баня е решил да събере абитуриентите си директно в ресторанта, където ще протече балът им. 119 СОУ е заложило на среща на випуска пред зала "Фестивална" на 25 май, а 138 СОУ - пред "Универсиада". Националната финансово-стопанска гимназия ще събира своите зрелостници на паркинга пред НИМ, там е и 36-о училище.

Повечето гимназии в София обаче няма да правят тържества по площадите, а ще проведат изпращането на абитуриентите си още на последния учебен ден за абитуриентите - 15 май, в самото училище. Има и такива обаче, които не се отказват от тържествено изпращане в самия ден на бала. "Ще пуснем музика и ще се простим с абитуриентите си по всички правила, както го правим всяка година", каза Асен Александров, директор на 51 СОУ. Той събира зрелостниците си пред ритуалната зала на "Красно село". Общината е разрешила събитието там въпреки опасенията, че по това време в залата може да има сватби.

Математическата гимназия в Благоевград ще събере целия випуск в двора на училището на 26 май. А на 19 май младежите ще посрещнат знамената и ще отидат в църквата за молебен.

Празнуващите в деня за размисъл във Варна са си уговорили място на среща пред Пантеона. Друга голяма част от абитуриентите се събира на големия паркинг на търговската верига "Метро". Над 2200 младежи от Бургас ще окупират Слънчев бряг в края на май. Зрелостниците в морския град ще купонясват точно в дните за избори. Всички средни училища, без изключение, са организирали празненствата си на 24 и 25 май. Повече от сигурно е, че никой от купонджиите няма да гласува. Купонджиите от английската ще се съберат на терасата до Морското казино в Бургас. Младежите ще покажат прелестни тоалети още на Пантеона, площад "Тройката" и площада пред общината. На всички купони ще се пие алкохол, категорични са абитуриенти и преподаватели.

Кметът на Несебър Николай Димитров обяви, че няма никакво намерение да издава забрана за консумация на спиртни напитки. "По тази тема имаше много дебати, направихме серия от консултации и справки със закона. В крайна сметка се оказа, че никъде в новия изборен кодекс не е предвидена изрична забрана да се продава и консумира алкохол в изборните дни. Така че абитуриентите да са спокойни, няма да им проваляме празника", заяви той. Баловете на пет русенски училища съвпадат с деня на евровота. На 24 май още 12 школа ще изпратят своите зрелостници, показва регионалната справка. Повечето се събират пред Паметника на Свободата, Съдебната палата и халите.

Минават по червен килим в Търново

Абитуриентите ще минат по червен килим край паметника "Асеневци" в старата столица. Заради подготовката и провеждането на изборите за Европейски парламент по изключение 150-метровата червена пътека няма да бъде опъната по улица "Васил Левски", а пред Художествена галерия "Борис Денев".

Почти всички училища в Благоевград издърпаха напред във времето ритуала по сбогуването на абитуриентите с учебните заведения. Баловете в областния център ще са от 24 до 26 май. Абитуриентите ще се събират на различни места, за да се снимат и да поемат заедно към заведенията, в които ще купонясват. Някои ще са в парк "Бачиново", други в парк "Ловен дом", трети ще дефилират пред сградата на Американския университет в центъра на града. Кметът Атанас Камбитов смята да не налага сух режим в деня на вота. Баловете в Разлог бяха отложени с два дни заради евроизборите на 25 май. Ръководството на общината смята, че така ще осигури добра организация за провеждане на вота и в същото време няма да помрачава с ограничения младежките тържества. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов също направи промяна. Две от секционните избирателни комисии, които по традиция се настаняват в Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев", бяха преместени в детската градина, в съседство на училището.

Купуват рокли от Румъния

Майки и татковци на зрелостници пазаруват в Букурещ. След обиколка могат да се намерят бални рокли и костюми на по-ниски цени, обясняват абитуриенти от Русе. В Пловдив пък по традиция правят "Бяла вечер". Зрелостниците от ЕГ "Иван Вазов", известна като Руската гимназия, ще имат тържество, на което всички са облечени в снежнобели тоалети. По този начин се събират в двора на гимназията, а след това по класове празнуват в различни заведения в града. След купона обикновено се качват на "Альоша" или пък посрещат изгрева в двора на любимото школо.

Рисуват зодията по колата

Хит на бала тази година са рисуваните коли. Често на тях е написано името на абитуриента. Зрелостници споделиха пред "Стандарт", че техните коли ще са със сърца, звезди или зодията им.

Наем на лъскава лимузина в София струва 99 евро за три часа, като в цената влиза и услугата за шофьор. Една от любимите марки на дванайсетокласниците е S-класата на мерцедес. Все повече се харесва и майбах. Цената за превозване е 55 евро на час, като за престой на шофьора се заплаща допълнително 25 евро на час.
За непретенциозните пък има рейсове. "Готови сме да предоставим автобуси абсолютно безплатно на всички, които пожелаят да пътуват с нас. Единственото условие е да се събере целият клас". Това обяви управителят на транспортната компания "М-бус" Румен Христов. Ако се възползват от офертата, купонджиите от Бургас могат да стигнат до Слънчев бряг.

Полицаи инструктират младежите

Традиционната превантивна кампания "Абитуриенти" на МВР вече е в ход. Целта е да не се допуснат катастрофи по време на предстоящите тържества на зрелостниците, поясниха от "Пътна полиция". За да няма произшествия, униформените правят срещи-беседи с абитуриентите, на които се представя филмът "Млада Европа". В него има реални ситуации, в които младите хора могат да попаднат на пътя.

Специални наряди от областните дирекции на МВР за подпомагане и контрол на движението ще бъдат определени по време на абитуриентските празници. А в по-големите градове ще се изготвят и маршрути за придвижване към местата на организираните тържества за младежите. Служители на "Пътна полиция" ще ескортират зрелостниците от местата, където се събират, до ресторантите, в които ще празнуват. От МВР напомнят, че камери на "Пътна полиция" ще снимат нарушителите, които возят показващи се през прозорците на колите младежи и тези, които си позволяват да превишат скоростта.

МВР: И родителите да внимават

Освен абитуриентите на баловете внимателни трябва да бъдат и родителите. Отделете специално внимание на сигурността на младежа и тези, които го съпровождат, съветват от МВР. Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте връзка с тях, е друга препоръка. Органите на реда съветват на тържеството у дома родителите също да не прекаляват с алкохола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай