На Месни заговезни само месо на трапезата

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина

На Месни заговезни само месо на трапезата | StandartNews.com

Неделя месопустна е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.

На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Задушен петел с коняк

Необходими продукти: петел - 2 кг., лук - 3 глави, моркови - 3 бр., масло - 150 гр., мас - 2 с. л., брашно - 2 с. л., коняк - 1 к. ч., червено вино - 200 мл., доматено пюре - 3 - 4 с. л., гъби - 200 гр., чесън - 3 скилидки, дафинов лист, черен пипер, магданоз , сол

Начин на приготвяне: Петелът се нарязва на порции и се слага в сгорещената мас. Прибавят се нарязаните моркови и лук и се разбърква. Прибавя се и коняка. След няколко минути се прибавя и виното, брашното размито с доматеното пюре, подправките и 100 мл вода.

Вари се на тих огън, докато месото по умекне. Прибавят се и задушените в масло гъби и се доварява.

Накрая се прибавя и нарязания магданоз.

 

Колбасарски банички

Необходими продукти: кори - 1 пакет, свинско месо - пушени гърди 150 гр., лук - 2 глави, кисели краставички - 3 бр., масло - 100 гр., сирене - 100 гр., Чубрица

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на колелца, гърдите и краставичките на кубчета и се задушават в маслото. Яйцата се разбиват, прибавя се натрошено сирене, подправя се с чубрица и се добавя към задушената смес. Вземат се пет кори, всяка се намазва с масло и се поставят една върху друга. Слага се плънка и краищата на корите се прегъват, за да не изтече. Навива се на руло, по повърхността на което се правят разрези.

Рулото се намазва с масло и се пече в загрята фурна на 200 градуса. Пече се 10 минути.

 

Свински контрафиленца със синьо сирене

Необходими продукти: свинско контрафиле - 4 бр. пържолки (100 г всяка), гъби шийтаке - 200 г, синьо сирене - 60 г или на вкус, зехтин - 3 с.л., сол - на вкус За марината: бяло вино - 150 мл, зехтин - 40 мл, розмарин - 1 ч.л. сушен, сок от лимон - от 1/4 цитрус, черен пипер - на вкус, прясно смлян, кайенски пипер - 2 щипки, на люспи

Начин на приготвяне: Мариновайте свинско контрафиле за няколко часа в зехтин, бяло вино, черен и лют пипер, розмарин и сок от лимон. Сол не добавяйте.

Когато са готови, извадете ги на стайна температура и пригответе гъбите. Измийте много бързо под струйка течаща вода, за да не се напоят. Може и да ги забършете с влажна, чиста кърпа. Отрежете пънчетата, ако като са жилави.

Запечете гъбите шийтаке в тиган с малко зехтин загрят на силен огън и когато ги обърнете, натрошете синьото сирене върху тях. Тиганът трябва да е с широка повърхност и гъбите да не са на купчина, затова ако трябва, ги направете на два пъти.

Щом сиренето започне да се разтапя, а гъбките са добили загар и отдолу, извадете с шпатула и разпределете в две порции.

В същия или друг чист тиган изпечете овкусените контрафиленца, отново на силен огън и до хубав загар от двете страни.

Сложете по две свински пържолки на порция до гъбите и ги посолете.

Поднесете лесното и вкусно плато свински контрафиленца с шийтаке и синьо сирене, докато е топло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай