Мюфтийството скочи в защита на осъдените имами

Мюфтийството скочи в защита на осъдените имами | StandartNews.com

„Никога в нашата история духовници от което и да е изповедание какъвто е случая с нашите служители не са изправяни масово пред съд с обвинения свързани с тяхната религиозна дейност. Делото срещу имамите в Пазарджик е позор за България, поради това, че през 21 век служител на Мюсюлманско изповедание е осъден заради това, че бидейки ислямски духовник е извършвал религиозна дейност". Това се казва в остра декларация на Висшия мюсюлмански съвет /ВМС/ повод на наскоро издадените присъди за разпространение на радикален ислям.

Ръководителите на вероизповеданието заявяват, че подкрепят осъдените и не приемат твърденията, че, че те със свои действия са застрашили националната сигурност, обществения ред и подкопали устоите на конституционно установения ред в България, като насаждали етническа и религиозна омраза. „Българските мюсюлмани, чиито религиозни представители са и част от осъдените, винаги са били, и са миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото", допълва ВМС.

Съветът е притеснен, че с подобни актове се уронва авторитета на религиозната институция на мюсюлманите. Според тях тълкуването на канонични постулати от светски институции е грубо вмешателство в религиозните дела и неестествено за демократичните устои на нашата страна. Ръководеният от главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи управителен орган предупреждава, че съдебни актове от подобен род силно капсулират и поляризират мюсюлманската общност и възпрепятстват възможностите за естествена интеграция в обществото, като напомнят за събития от близката ни история по време на които бе направен опит за заличаване на идентичността на значима част от българските граждани. Представителите на мюсюлманското изповедание се надяват на компетентно, независимо и справедливо решение от страна на българската правораздавателна система в следващите съдебни инстанции.

На 19 март т.г. Окръжният съд в Пазарджик наложи една ефективна присъда, две условни и десет глоби. Имамът от квартал "Изток" в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед получи една година затвор при първоначален строг режим. Имамът от Сърница Саид Мутлу и Пазарджишкия мюфтия Абулах Салих получиха условни присъди,като Мутлу бе осъден на една година, а Салих – на 10 месеца затвор.
На останалите 12 имами и една жена беше наложена глоба от по 2 хил. лв. Съдът призна всички за виновни, че са участвали в нерегистрираната организация "Ал Уакаф ал Ислями", която е имала за цел да проповядва антидемократична идеология чрез салафисткото течение в исляма, което се изразява в противопоставяне на демократичните принципи, разделението на властите и основните човешки права и което отрича либерализма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай