МВР: Скоро ще достигнем критичната точка на бежанска вълна

Държавата се подготвя да слага фургони в Харманли

МВР: Скоро ще достигнем критичната точка на бежанска вълна | StandartNews.com

София. "Съвсем скоро ще достигнем критичната точка на бежанската вълна. От което и се опасявахме." Това заяви МВР шефът Цветлин Йовчев в понеделник. По думите му след заседанието на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация у нас е станало ясно, че са изпълнени голяма част от 11-те мерки, които бяха поставени на първото заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

"Още тази седмица ще подготвим документи и ще поискаме директна помощ от Европейската комисия (ЕК)", заяви още Йовчев.

Данните сочат, че България е 1,5 % от населението на Европейския съюз (ЕС), а скоро страната ни щяла да достигне до нива, в които само бежанците ще са 4-5%.

"Страната ни няма да е в състояние без европейска солидарност да поеме този товар", посочи МВР шефът.

По думите му държавата ни ще търси и възможности за пренасочване на бежанците.

След заседанието стана ясно още, че в Елхово ще заработи разпределителен център, а в сряда ще стартира и кампанията на БЧК за подпомагане на бежанците у нас. "Децата ще се обучават на български, за да могат да учат в български училища", поясни още министърът.

МВР вече има готовност за разполагане на фургони на площадка в Харманли. Страната ни може да поеме още 1000 души бежанци и тогава бройката на хората ще достигне 5000. Докато получим помощ от ЕС останалите прииждащи белъгци ще бъдат настанявани във въпросните фургони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай