МВР се „освобождава" от БМВ и другите си фирми

МВР се „освобождава" от БМВ и другите си фирми | StandartNews.com

София. След закриването на Сигнално-охранителната дейност (СОД) вътрешното министерство ще търси начин да се „освободи" и от фирмите си, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов пред БНР. Става въпрос за компаниите Безконтактни мултиплексорни вериги (БМВ), Проинвекс и Радиоелектронни системи (РЕС).

Как ще стане прекратяването на дейността или преструктурирането им обаче ще стане ясно, след анализ на юристите на министерството. Маринов уточни, че Проинвекс и РЕС са на загуба и единствено БМВ отбелязва печалба.

„Трябва да преустановим скандалите около тях - това са несвойствени търговски дейности. Идеята е да се освободим от тези дружества. В момента нямаме визия по какъв начин това ще бъде направено, това ще стане ясно следа като колегите от дирекция „Правно-нормативна дейност" направят преглед. Те ще кажат как може да бъде направено", каза зам.-министърът.

Той посочи също, че заповедта на вътрешния министър Цветлин Йовчев за спиране на даренията включва и тези от дружествата на МВР. Той напомни, че бюджетът на министерството е 1 млрд. лв.

„Не се нуждаем от дарения, просто не е нормално. Имаме си бюджет, въпросът е как се разпределя", коментира той.

Васил Маринов отново припомни, че служителите на СОД ще бъдат пренасочени към охраняването на обектите на министерството. От своя страна председателят на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР Христо Христов изрази притеснение, че ако за държавните служители в компанията това е гарантирано, при служителиет по трудови правоотношения съществува риск.

По повод плановете министерството да се откаже от стопанисването на ведомствените почивни станции, Маринов съобщи, че се обмисля служителите на МВР да бъдат компенсирани с еднократна сума за почивка. Христо Христов обаче посочи, че разходите за тези дейности са около 1% от бюджета на министерството, а отпускането на еднократна сума не може да замести възможността за евтина почивка на служителите във ведомствени бази.

Васил Маринов увери също, че решението на президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за текстове от Закона за СРС по никакъв начин не възпрепятства работата на колегите му, а по-скоро е въпрос на отношения между законодателната и съдебната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай