МВР съгласно да уволни Калинката

Трийсет протестираха в защита на варненеца

МВР съгласно да уволни Калинката | StandartNews.com

София. МВР е съгласно да уволни говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева . Процедурата по отстраняването й от длъжност е завършила, съобщиха оттам. Окончателното отстраняване обаче ще стане, след като е сигурно, че няма пречка в Кодекса на труда.

По-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди Пенчева да бъде уволнена заради това, че нарече Боян Максимов "селски глупак". Повод за гневния изблик на служителката стана снимка на варненеца как полицаи спят в колата си посред бял ден.

Уволнението на говорителката беше отложено от вътрешния министър Цветан Цветанов заради нуждата да се спази процедурата и да се извърши проверка по случая. Днес обаче от МВР съобщиха, че всичко вече е приключило.

Мотивите за отстраняването на Пенчева от длъжност са, че е нарушила правилото държавният служител да пази доброто име на институцията, която представлява. Също така, че е пренебрегнала отговорността си да насърчава хората да спазват закона като дава личен пример с поведението си.

Документите обаче трябва да се одобрят и от социалния министър Тотю Младенов. Той трябва да каже дали уволнението е правно издържано. Причината е, че Пенчева има малко дете и попада под специални защити на Кодекса на труда.

Междувременно трийсетина души се събраха на протест на езерото Ариана в София в подкрепа на варненеца. Сред тях беше и политолога Евгени Дайнов.

"Искам да има институции и върховенство на закона, така че когато снимам нещо, което със закон не ми е забранено да снимам, да не ме тормозят. Искам и да не привикват нито мен, нито мои приятели да пишем показания в полицията", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай