МВР пази оборите с агнета преди Великден (ОБЗОР)

МВР пази оборите с агнета преди Великден (ОБЗОР) | StandartNews.com

Проверяват коли за крадени животни, съветват стопаните да се пазят от търговци менте

Под охрана и на полицията ще са агнетата пред Великден в Пернишко. Фермери и по-дребни стопани ще разчитат на органите на реда стоката им да не отиде, без да е платена, на празничните трапези в началото на май, когато ще са и Възкресение Христово, и Гергьовден.

Стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че ги изкупуват. В редица случаи това са и основните крадци на добитък, споделят опита от предходни години униформените.

На среща със земеделски стопани от региона, организирана от Областната администрация и Областна дирекция "Земеделие" с участието на полицейските шефове, беше договорено и допълнително полицейско присъствие в районите около животновъдните ферми и стопанства в областта, за да не се допускат кражби от оборите, включително и през нощта. Ще бъдат проверявани всички съмнителни автомобили и микробуси. При установяване на превоз на агнета да бъдат изисквани документи, удостоверяващи законния им произход. Направени са срещи с кметовете и кметски наместници, на които са дадени специални указания за взаимодействие.

Освен работата на полицията гражданите също трябва да спазват елементарни мерки за сигурност. Необходимо е укрепване и осветяване на стопанските постройки, като по възможност стоката да не бъде на отдалечено място от жилищните сгради. Призивът е и за активизиране на така нареченото съседско наблюдение и при забелязване на непознати и съмнителни автомобили незабавно да се сигнализират кметовете и полицията. При продажба на агнета да се запишат името на купувача, марката, цветът и номерът на автомобила, с който се придвижва, което е важно особено в случай, че сделката се провали. Собствениците на имоти да не оставят сами в дворовете им непознати хора, е друго предупреждение на полицаите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай