МВР няма данни за заплахи срещу Боевски

МВР няма данни за заплахи срещу Боевски | StandartNews.com

София. „Не съм уведомен за постъпили заплахи спрямо лицето Гълабин Боевски", съобщи пред БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод информациите, че има опасност за живота му.

Лазаров уточни, че е бил изненадан от завръщането на Боевски в България и е научил за него от медиите.

„Не се съмнявам в действията на испанската страна, от друга страна не мога да коментирам висящо досъдебно производство. Аз самият, честно си признавам, бях изненадан – дотолкова, доколкото научих за това от медиите", каза главният секретар.

Към момента компетентните институции извършват проверка, допълни той и каза, че истината ще излезе наяве.

Светлозар Лазаров призна, че е имало лоша координация по случая и сега се работи в посока подобряване. Ще се направят анализи и въз основа на тях ще бъдат разписани ясни правила.

По отношение на окупацията на Софийския университет МВР – шефът съобщи, че няма данни за престъпление при опита на група хора да нахлуят в ректората в неделя. По думите му тогава е бил получен сигнал на тел. 112 и на мястото са пристигнали полицаи. Те не са констатирали нарушения на обществения ред.

„МВР, Държавна сигурност, мисля че отдавна излезе от университета. Това си е тяхна работа дали ще учат. От гледна точка дали са провокирани, те са пълнолетни разумни граждани, да преценят как да процедират. Няма да дам оценка на мотивацията на тези които протестират. Виждам, че има коментари дали протестите са политически или граждански, но това не е от моите компетенции", каза още Светлозар Лазаров.

Ново спецзвено ще има в ГД "Национална полиция", което ще се занимава с продажбата на деца в чужбина и трафик на хора, обяви още Лазаров. Повод за това стана случаят с русото дете Мария.

"Разследваме всички случаи, за които имаме съмнения. Не мога да конкретизирам какво конкретно правим. В ГД "Национална полиция" създаваме сектор, който ще противодейства на незаконния трафик на хора. По-засилено оперативно проникване ще е от полза", каза главният секретар на МВР.

"За Мария нови детайли не мога да дам. Има образувано разследване в прокуратурата в Казанлък. Доседебното производство е за това, че Сашка Русева е дала съгласие за продажба на детето си в чужбина - Гърция. Защитните версии на родителите няма да ги коментирам", обясни Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай