МВР: Миграционният натиск намалява

МВР: Миграционният натиск намалява | StandartNews.com

Миграционният натиск е намалял с около 30%. Това отчете главният секретар на МВР Георги Костов в ефира на БНТ. 

"За първото шестмесечие на тази година има 7009 лица задържани, влезнали нелегално в страната. Миналата година за същия период задържаните са 10 456 души. Прави впечатление, че най-много от задържаните са на изход, близо 4080 души. По-голямата част от тези лица са били задържани на вход и във вътрешността на държавата и след като са минали процедурите за получаване на статут са напуснали", поясни главният секретар.

По думите на Костов, няма регистрирана конкретна заплаха за страната ни, но са взети всички възможни мерки за опазване на границата. "Не можем обаче да изключим потенциалната възможност, тъй като имаме достатъчно многобройно присъствие на чуждестранни граждани и от рискови страни, и от страни потенциални мишени на терористични единици. Затова се предприети всички възможни мерки за сигурност", гарантира той.

И подчерта: "Обменът на информация е ключов. При нас цялата среда е специфична, защото потенциалните цели са чуждестранните граждани, потенциалните извършители също. Сега смело мога да твърдя, че с нашите партньори от правоприлагащите структури на ЕС има добра комуникация и пълно сътрудничество".

Днес служителите на МВР отбелязват професионалния си празник. Тази година се навършват 137 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. По случая главният секретар на силовото ведомство отправи пожелания за много здраве и щастие както на служителите, така и за семействата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай