Музика и юнашки тиган на "Дунавски вълни"

Музика и юнашки тиган на "Дунавски вълни" | StandartNews.com

Една седмица Видин живя в ритъма на артфестивала

Видин преживя седем вълнуващи дни с проявите на любимия си фестивал „Дунавски вълни". Това е петото му издание, а първите два са се състояли с подкрепата на вестник „Стандарт". През 2012 година екип от вестника даде идеята и разработи примерния сценарий за откриването, както и за популяризирането му.
Фестивалът се роди с проект на общината за организиране на ново културно събитие, финансиран от европейската програма „Регионално развитие" – 2007 - 2013. Целта му бе видинчани да се събират отново на централния площад, но не за политически митинги и речи, както дотогава, а за култура. Първоначално организаторката от общината – експертът по културата Силвана Сюлейман броеше публиката на първите концерти, която беше по-рехава. Хората са отвикнали да идват на площада за нещо различно от политиката, обясняваше тя по-слабия интерес.
С годините и това се променяше – на тазгодишното издание, което започна от 25 юли и продължи до неделя, нито една от проявите не остана без публика. Целта е същата – хората да се доближат до традиционното и модерното изкуство, да се смесят с актьори, певци, танцьори, музиканти, фокусници. Новото тази година е, че сцената на площада се смени

със сцената на летния театър в крепостта „Баба Вида"

До каменните стени видинчани аплодираха театрални представления, концерти, средновековният замък бе и място за артработилници, забавно-образователни игри.
Този път фестивалът започна с изискан концерт на местната симфониета. Под диригентството на Свилен Симеонов и със солист Димитър Бакърджиев – саксофон, прозвучаха популярни мелодии от мюзикли на Ленард Бърнстейн и Андрю Лойд Уебър. Цитаделата огласи и „Ню Йорк, Ню Йорк" на Джон Кандър, както и известни мелодии на Гершуин. Неслучайно концертът бе наречен „Бродуей, Бродуей".
Пак на сцената на крепостта театър „Абсурд" – редовен участник във фестивала, представи спектакъла „Аман от магарета" от Владимир Колишкин по мотиви от разкази на Чудомир. Постановката бе дело на Мирослав Стоилов. За децата „Абсурд" представи, само че в крайдунавския парк, „Дядо вади ряпа".
За малки и големи бе предназначена улична магия, представена от „Quick Hands Project". Групата е най-новото магическо общество в България, съставена от приятели магове. И театър „Атом" игра за видинската публика свои скечове. Клоунадата забавлява най-вече децата, насядали направо върху асфалта в крайдунавския парк.
Съботата бе посветена на фолклорното изкуство, но не с поредно участие на известни танцови състави. То бе представено като „Надиграване с фиданките". В него участваха 11 състава от танцови клубове за непрофесионалисти от цялата страна.

Негов домакин бе местната женска формация „Фиданките"

Групите бяха оценявани за изкуството си – наградата на журито заслужи „Здравец" от село Капитановци. Горди си тръгнаха членовете на танцовата формация „Шопе" от село Горна Малина, защото на тях бе присъдена наградата на кмета на Видин Огнян Ценков. Отличени бяха и два видински състава – „Жарава" и „Северняци". „Здравец" излезе победител и в надиграването на хорото „Шира".
Последната проява събра отново видинчани на централиня площад „Бдинци". На фестивалната сцена – доставена за първото му издание, излязоха певци и танцьори от фолклорния ансамбъл „Дунав", талантите от оркестъра „Виво" – Монтана и селските музиканти от село Антимово, чиято музика бе призната за живо човешко съкровище.
Кулминацията дойде със закъкрянето на юнашкия тиган недалеч от фестивалната сцена. Стотици видинчани се стекоха за закриването. Народният кулинар Ангел Ангелов

сготви пилешки кебап и раздаде над 1000 порции

Манджата бърка и заместник-кметът Венци Пасков.
От догодина фестивалът „Дунавски вълни" става обект на нашия фестивален туризъм, обяви Венци Пасков. Общината очаква одобрение на свой проект за това и финансиране от европейската програма за трансгранично сътрудничество „Интеррег".
След пет издания „Дунавски вълни" може да привлича публика не само от града, но и от съседните региони на Румъния и Сърбия, смята заместник-кметът. Ще работим за превръщането му в международен. А видинчани ще очакват следващия юли, когато отново ще се понесат по вълните на културното събитие, оживяващо града им дори и през горещите летни дни.
Нещо невиждано до неотдавна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай