Музей на колела ще вози Елизабет Втора

Музей на колела ще вози Елизабет Втора | StandartNews.com

Най-новата кралска каляска е строена 10 години и съдържа 1000 години история

Британската кралица Елизабет Втора показа в сряда най-новото попълнение в колекцията си от луксозни возила - чисто нова каляска, която е същинско произведение на изкуството и съдържа парченца от цялата история на Великобритания. Цената й е невъзможно да бъде определена, тъй като трудът и стойността на артефактите, вложени в нея, са неоценими.

Каляската е изработена по най-новите технологии

на XXI век, но съдържа и привкус от два века по-рано. Това е едва втората кралска каляска, която се строи за последния век и първата, която предлага на пътниците си 360-градусова панорама, позлатена хидравлика, технология от състезателни автомобили и уникален музей.

Цялата каляска от горе до долу е произведение на изкуството. Украсата на покрива й, която се нарича галерия, включва розата на Англия, магарешкия бодил на Шотландия, стеблото праз на Уелс и лена на Северна Ирландия. Издялани са от бук, после са обковани с месинг и позлатени. Короната на покрива на каляската е направена от дъб от кораба, в който адмирал Нелсън загива в битката при Трафалгар. В короната е вградена малка камера. В малтийския кръст има капсула със злато, тамян и мирта. Четирите лъва около короната са копие на тези през Бъкингамския дворец.

1000 години история съдържат и вратите и вътрешността на каляската. По вратите има парченца от всяка по-важна част от летоброенето на Британия - части от кораба на крал Хенри XVIII, от бомбардировача "Ланкастър", куршум от мускет от Ватерло, от

ябълковото дърво на Исак Нютон

и марка от Западния фронт. Също така има парченца дърво от Бъкингамския дворец, от двореца "Кенсингтън", от Уестминстърското абатство, моста Тауър бридж и още множество исторически сгради и места във Великобритания. Под седалката на каляската пък стои парченце от шотландския Камък на съдбата, пред който традиционно се коронясват британските монарси.

Построяването на каляската е отнело над 10 години, а над нея неуморно са работили 50 души. Автор на проекта е австралиецът Джим Фреклингтън, който през 1986 година построява Австралийската държавна каляска, която е подарък от австралийския народ на кралицата. Каляската се оказва много популярно попълнение към кралската колекция и е първото подобно возило с отопление. Новият му проект обаче е още по-амбициозен.

За да пътуват удобно членовете на кралското семейство, новата каляска е направена с най-модерни технологии. Стоманените ресори са изковани на ръка, а шест хидравлични стабилизатора пазят от люлеене. Кожени колани, вързани към лебедки, позволяват купето да бъде вдигано или спускано. Колелата, които традиционно се правят от дърво, този път са изработени от алуминий, използван в самолетостроенето. Каляската се захранва с 12-волтов акумулатор, с който електричеството работи в продължение на няколко часа. Предният праг е от ясен и е дълъг 3 метра. Към него се прикачват кожените амуниции на шестте коня.

Десет слоя лак

дават различни оттенъци на каляската, в зависимост от осветлението. Всяка от четирите позлатени лампи пък носи емблемите на Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Работят както със свещи, така и с LED осветление.

Дръжките на вратите са направени в Нова Зеландия, като на всяка има 130 австралийски сапфира и 24 диаманта.

Каляската направи дебюта си на 4 юни, когато Елизабет Втора пристигна с нея за традиционната си годишна реч пред парламента. След това возилото ще бъде изложено заедно с други в Бъкингамския дворец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай