Мустафа от Сирия избра Скрът пред Германия

Мустафа от Сирия избра Скрът пред Германия | StandartNews.com

Дадоха къща на младежа, той помага на хората, търси си работа

19-годишен сириец не иска да смени страната ни дори за Германия, където вече са неговите роднини. Той предпочита да живее в петричкото село Скрът. Мустафа Туакаджи пристигнал със семейството на братовчед си миналата година, но родственикът му и останалите напуснали страната ни в посока Германия. "Останах тук, защото ми харесва. Дадоха ми къща, в която да живея, не плащам наем. Хората са много добри и готови винаги да ми помогнат. Трудно е, но най-важното е, че ме приемат като равен", каза младият сириец.

Населеното място е прочуто със своята "Скрътска академия на мъдреците". Нейните членове с радост помагат на Мустафа с ценни съвети. Учат го на мъдрости. "За нас е чест, че не иска да напусне селото ни и да отиде в Западна Европа. Вече е наш съселянин, нямаме никакви оплаквания от него", казват местните хора.
Мустафа е много кротък, добър и интелигентен, хвалят го жителите на Скрът. Момчето помага на всички - ту ще нацепи дърва, ту ще пренесе тежък товар, ту ще изчисти двора и обора на комшиите. Срещу труда си получава по някой лев, за да може да се изхранва. Местните хора също не го оставят - дават му храна и дрехи. Мустафа има всички необходими документи, както и удостоверение за постоянно пребиваване в България. Преди 8 месеца е регистриран в Бюрото по труда в Петрич, но все още не си е намерил постоянна работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай