Мурсалският чай е виаграта на Тато

Екстрактът е 10 пъти по-мощен от отварата, в чужбина се избиват за него

Мурсалският чай е виаграта на Тато | StandartNews.com

За мурсалския чай казват, че е едно от чудесата на България и роден вариант на виаграта. Билката е вписана в Червената книга на България, но за щастие не напълно изчезнала. В Родопите има плантации, някои от които принадлежат и на японци, в които чаят се отглежда.

Че е много полезен, става все по-известно на хората от съседни страни, които си го купуват като луди. Има производители, които изнасят за там екстракт от билето, който се води хранителна добавка. Те коментират, че няма логика да купуваме китайски чудеса с неизяснен произход, когато си имаме такова родно чудо.

За лечебната сила на мурсалския чай узнават и големците от Политбюро и ЦК на БКП. Те са пращали хеликоптер на УБО, който е товарел набрания чай, и само богоизбрани са се докопвали до него.

Казват, че и Лили Иванова е признала свойствата на мурсалския чай. Тя редовно пиела от него и скоро започнала да обяснява силата на гласа си именно с чудното биле. По-късно забраната за опазването му пада и започва безразборно бране. Така до днес са оцелели едва няколко находища на мурсалския чай у нас - най-вече в Пирин и в Родопите. А през 70-те години на миналия век космонавтите го пиели при подготовката си за полет. Японски учени го изследвали чай и установили благотворното му въздействие върху множество заболявания. Мурсалският чай е силен антиоксидант, действа добре при проблеми с простатата, при кашлица и възпаление на сливиците, предпазва от ракови заболявания, бронхит

действа благотворно при грип, астма, депресия

подсилва имунната система. Древните даже вярвали, че билката може да излекува раните, нанесени от желязно оръжие. По време на паша овчарите винаги носели шише с готова отвара от планинския чай.

"Билката съдържа 19 микроелемента от първостепенна важност за човека", разказва производителят на екстракт от мурсалски чай Димитър Лонов. Според него е невероятно, че природата е дарила това растение и с микроелемента цинк, който спомага за усвояването на всички други елементи от организма.

Мурсалският чай вирее на над 1200 м надморска височина в планината и има много твърда структура, за да може да оцелее на температурните амплитуди. Именно тази му природна даденост не позволява на отварата с гореща вода да извлечем максимума от микроелементите, които съдържа. "Правейки традиционен чай,

извличаме само до 7% от полезните съставки

на билката и губим всичко останало. При направата на екстракт ние успяваме да извлечем над 90% от тези микроелементи и да се възползваме от вълшебната сила на този уникален дар", смята още Лонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай