МОСВ с идея за ботаническа градина в Поморие

МОСВ с идея за ботаническа градина в Поморие | StandartNews.com

Поморие може да се сдобие с ботаническа градина, в която да виреят различни южни сортове растения. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на дискусията "Чудесата на Поморие - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона". И уточни, че ще инициира среща по въпроса, на която да участват представители на Ботаническата градина на БАН, Община Поморие и МОСВ.

Тук съм, защото мога да бъда гарант за община Поморие. През 2012 година се взеха много важни решения, с които се предостави на община Поморие правото да управлява и да се грижи за даденостите, каза още тя и изтъкна, че нова програма ще подпомага общините при стопанисването на минералните извори.

"С решение на МС общината получи правото да управлява Поморийското езеро, което е място с изключително значение за опазване на биологичното разнообразие. МОСВ пък предостави на община Поморие правото да управлява две находища на минерална вода. Това даде възможност тези находища да се разработят така, че да се създаде възможност да се използва това национално богатство", обясни тя.

Вярвам, че има връзка между човека и природата. Вярвам, че географското местоположение на Поморие е в основата на богатата му история. Тук има прекрасни природни забележителности като Поморийското солено езеро, което е защитена зона и защитена територия и по двете директиви за местообитанията и за птиците. То е на пътя на Виа Понтика и в него гнездят 260 вида птици, сред които и защитени видове, посочи министър Василева. "Езерото е защитено и по смисъла на Рамсарската конвенция, което означава, че то е място със световна значимост. Изключително важно е лечението и използването на базата - калта, лугата, водите от езерото - нещо, което Поморие развива много успешно. Кметът на града Иван Алексиев целенасочено работи в тази посока", каза министър Ивелина Василева. Тя посочи, още, че идеята за създаване на Ботаническа градина има пряко отношение към природата и МОСВ.

Екоминистърът посочи, че реализираният наскоро в община Поморие проект за модернизация и разширение на ВиК-мрежата е помогнал и на археологията. "Този проект е изключително важен за икономиката и хората, но се оказа, че той има огромно значение и за културно-историческото наследство и културно-историческия туризъм. Защото по време на строежа археолозите откриха църква, некропол, саркофаг, късноантична сграда, различни предмети, бронзови монети, "фамилна църква на Теофилакт Лагоматис", част от крепостните стени от античната и късноантичната епоха. Реализацията на този проект и възможностите да работим с археолози даде възможност да се разкрие част от историческото наследство на Анхиало.

"Благодаря на всички за обединените усилия, защото различните типове туризъм биха могли да се съчетаят по един уникален начин в региона", каза министър Ивелина Василева.

Повече за дискусията на "Стандарт" четете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай