Учени и археолози: Гробницата да се даде на Поморие

Учени и археолози: Гробницата да се даде на Поморие | StandartNews.com

Античната гробница да бъде дадена на Поморие. Около тази идея се обединиха учени и археолози, присъстващи на дискусията "Чудесата на Поморие - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона", организирана от "Стандарт".

"Държа Античната куполна гробница да се предаде на община Поморие, защото общините са най-добрите стопани на културно-исторически обекти и твърдя това от опита, който имаме в Созопол и Бургас. Убеден съм, че Иван Алексиев ще се грижи много добре за гробницата и ще я развие като проект. Подкрепям и идеята за Ботаническа градина, защото тук действително виреят южни култури". Това заяви шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и изтъкна, че ще окаже своята подкрепа.

Античната куполна гробница е уникален паметник и може да се превърне в нещо изключително интересно и атрактивно, продължи той. Проф. Димитров предложи още по повод честването на 1100 години от битката при река Ахелой догодина тук да бъде изграден голям монументален паметник.

Проф. Николай Овчаров пък посочи, че е изключително важно да се популяризират българските манастири. "Проф. Попконстантинов откри една невероятна базилика, аз също проучвам втора базилика, която е свързана с Апостол Павел, който е разпространил християнската вяра тук. Убеден съм, че ще има и още открития до края на годината и кампанията на вестник "Стандарт" ще даде силен тласък за популяризирането им и за развитието на поклоническия туризъм. Тук даденостите са буквално сервирани на всяка крачка - Несебър, Созопол, Ахтопол, по цялото Черноморие. Въпросът е как да бъдат заинтригувани туристите, които са дошли на море, да видят и тези културно-исторически забележителности. И аз имам предвид не само Несебър и Созопол, но и такива паметници като гробницата в Поморие", каза той.

Проф. Николай Овчаров лично се ангажира да съдейства на поморийския кмет Иван Алексиев за подготовката на честванията на 1100 години от битката при река Ахелой. "Тук не става въпрос само за изграждане на един паметник, а за цялостно честване, което трябва да остане в съзнанието на хората".

Повече за дискусията може да прочетете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай