МОСВ: Причината не е прелял язовир, а дъждът

МОСВ: Причината не е прелял язовир, а дъждът | StandartNews.com

София. Няма нито един прелял язовир, нито едно дефектирало съоръжение в Област Враца, съобщи министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов пред БНР. Той коментира бедсвената ситуация в Мизия и състоянието на язовирите и реките в страната.

„В петък МОСВ е разпратило предупреждение за „жълт" код в 15 области в страната, включително и във Враца и предупредихме от локални поройни валежи и резултирали от тях наводнения. При всички случаи при такава ситуация се активира оперативното звено към МОСВ за борба с вредното въздействие на водите, и се разпращат предупреждения, което е направено на 1 август", съобщи Атанасов.

Според него, причината за наводнението са поройните валежи, паднали в района.

„В случая сме направили много конкретна прогноза за повишаване на нивата на река Огоста и река Скът, която в случая е причинила наводнението следствие на поройните валежи. Подчертавам, това е единствената причина за заливането на град Мизия", обясни министърът в оставка.

Според Станислав Анастасов на територията на България няма опасност от приливане на язовири в момента.

„Основната отговорност остава при местните власти да предприемат съответните мерки по евакуация", каза още Станислав Анастасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай