МОСВ отказало изпускане на „Жребчево" през октомври

МОСВ отказало изпускане на „Жребчево" през октомври | StandartNews.com

Сливен. МОСВ е отказало изпускането на исканото от „Напоителни системи – Сливен" количество вода от яз. Жребчево през октомври, съобщиха от дружеството.

„Ние поискахме да изпуснем 60 млн. куб. м., а министерството ни разреши само 10 милиона. Направили сме го с ясното убеждение, че предстоят валежи през ноември и декември, както и се случи. Не знам какви бяха мотивите на министерството за това решение", заяви пред „Стандарт" управителят на „Напоителни системи – Сливен" Мустафа Мустафов.

Според специалистите, ако през октомври са били изпуснати поисканите 60 млн. куб. м. вода, днес язовирът нямаше да бълва по 150 куб. м. в секунда, както се случва вече 4-и ден. Това е една от основните причини за наводненията по поречието на река Тунджа през последните дни, твърдят запознати.

„В момента при нас няма проблем, ние изпускаме със 150 куб. м. в секунда, но не можем да свалим повече, защото изпускат и от язовир Копринка, а водата влиза при нас в Жребчево", обясни Мустафов.

Той е в денонощна връзка с областния управител Димитър Сяров и МОСВ.

В неделя по обяд Елхово беше разделен на две. В центъра на града жителите посещаваха кафенетата и говореха за телевизионните екипи, които второ денонощие са в градчето. Покрай Тунджа обаче, където е градският парк, положението беше критично. Водата е достигнала 426 см. при критичен праг за реката от 395 см. Бяха залети десетина къщи на улиците „Тунджа" и „Любен Каравелов".

Вода имаше в приземни етажи и дворни места. Нито един от обитателите на къщите обаче не се евакуира. Хората предпочетоха на място да опазват имуществото си. Сред тях постоянно е кметът на града Петър Киров, който е създал организация за евакуация при нужда. На място има екипи на пожарната, гражданска защита и МВР от сливенско и ямболско.

Заради наводненията има прекъсвания на електрозахранването в селата около Елхово. При посещението си в събота вътрешният министър Веслин Вучков разпореди максималнто полицейско присъствие във всички селища без електрозахранване и където има наводнения, за да се гарантира имуществото на хората. В Ямбол също има покачване на Тунджа, но е далеч от критичните стойности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай