Мостът „Тауър“ в Лондон стана на 125 години

През 2018 г. Тауър Бридж е посетен от рекорден брой хора - 865 хиляди

Мостът „Тауър“ в Лондон стана на 125 години | StandartNews.com

Лондонският мост „Тауър“ (Тауър Бридж) става днес на 125 години. Съоръжението над р. Темза е тържествено открито на 30 юни 1894 г. от принца на Уелс, по-късно станал крал Едуард VII и от неговата съпруга Александра.

"Бих нарекъл Тауър Бридж, вероятно една от най-разпознаваемите сгради в света", заяви директорът на моста Крис Ърли пред репортери в навечерието на кръглата дата, предаде ТАСС. Дадените от него статистики говорят сами за себе си: през 2018 г. Тауър Бридж е посетен от рекорден брой хора - 865 хиляди. Това са хора, които са закупили билет за пешеходните галерии, разположени на височина от 43,5 метра. Невъзможно е да се изчисли колко от почти 37,4 милиона туристи, които са посетили Лондон през 2018 г. (по официални данни) са си направили селфи на фона на моста.

В отговор на въпроса за руската агенция Ърли отбеляза, че популярността на моста в света е толкова голяма, че някои страни се интересуват от успешния опит от използването на съоръжението, не само като инфраструктурен обект. "Едно от запитванията, които разглеждаме, идва от Китай, а друго от Филипините. Нашите колеги са заинтересовани не само от инженерната страна на съоръжението, но и как как сме го направили привлекателно за провеждане на частни събития (например сватби или корпоративни партита – бел.ред.), да служи като образователен център и др., като в същото време остава работещ мост, който се преминава ежедневно от 40 хиляди автомобила и пешеходци”, каза Ърли.

Само през първата година от пускането си в експлоатация в края на ХІХ век мостът се вдига и сваля около 6 хиляди пъти, поради което по-късно са изградени пешеходни галерии, за да могат хората да пресичат Темза, без да губят време. Сега, като се има предвид намаляването на корабоплаването, мостът се вдига много по-рядко - около 850 пъти годишно. Това се прави изключително по искане на собствениците на големи кораби, отправени в рамките на 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай