Мощен трус чакат във Вранча

Мощен трус чакат във Вранча | StandartNews.com

Букурещ. Мощен трус от седма степен може да разлюлее Румъния и северните части на страната ни. За това предупреждават сеизмолози от съседната държава пред вестник. "Евениментул зилей". През тази година Вранча вече се обади три пъти, но с по-слаби трусове - малко над 4 по Рихтер.

“Това е една активна зона, в момента е силно заредена тектонично. В състояние е да предизвика и земетресения над 7–ма степен”, твърди генералният директор на Националния институт по геофизика в северната ни съседка Мирча Радулиан. Според него не е изключено силният трус да дойде до края на годината. Подобно земетресение имаше през 4-ти март 1977 г. Тогава стихията разтресе цяла Северна България и взе над 100 жертви.

Според българските сеизмолози обаче положението не е толкова тревожно. Действително е възможно Вранча да разлюлее и нашата страна, но това не означава, че ще има жертви и разрушения. Това заяви проф. Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН пред "Телеграф".

Освен това не може да се предскаже кога точно ще има земетресение. Огнището във Вранча наистина дълго време мълчи, а след това освобождава мощни трусове. Цикличност на силните земетерсения обаче няма. Досега мощни труса имаше през 1940, 1977, 1986 и 1990 г.

Опасността при Вранча идва оттам, че огнището е с много голяма дълбочина – до 150 км. В света има само едно такова – в Хиндукуш. Заради дълбочината трусовете се усещат на голяма територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай