Морски вълк оглави мините

Моята чаша е винаги наполовина пълна, казва новият шеф на "Мини Марица-изток"

Морски вълк оглави мините | StandartNews.com

"Непоправим оптимист, човек, който никога не губи дух". Така определят новия изпълнителен директор на "Мини Марици-изток" Георги Златев онези, които го познават по-отблизо. Самият той илюстрира това с христоматийния пример за полупразната и полупълната чаша. "Моята чаша винаги е наполовина пълна", казва Златев. С този позитивизъм гради и своята житейска и професионална биография. Георги е морско чедо, роден е в Поморие, но семейството му свързва трайно своята съдба със Стара Загора. Тук той завършва тогавашният техникум, сега професионална гимназия по електротехника, "Г. С. Раковски". Започва работа още преди казармата като монтьор в тогавашната ТЕЦ "Първа комсомолска" в "Марица-изток". Казват, всеки войник носи маршалския жезъл в раницата си, но едва ли голобрадият юноша си е представял, че след време ще се върне отново тук и ще оглави това голямо предприятие. Веднага след завършване на висшето си образование във ВМЕИ - Варна, Георги наистина се връща в ТЕЦ-а вече с дипломата на магистър по електроенергетика. Започва в същия цех "Електрически" като обикновен електроинженер. Търпеливо и уверено, цели 15 години, гради своя авторитет на специалист и превзема едно по едно стъпалата в кариерата си на ръководител - началник-цех, зам. главен инженер, зам. изпълнителен директор. Преди 7 години оглавява вече частното енергийно дружество ТЕЦ "Брикел", обединило в едно първата източномаришка централа и единствената у нас брикетна фабрика. Златев застава на кормилото в един много труден период, когато едва ли не всички брояха последните часове на дружеството. Сега всички признават, че ако не бе този отчаян оптимист Златев, предприятието наистина щеше да хлопне кепенците и да остави на улицата над 2 хил. души, а община Гълъбово без най-големия си социален донор. То наистина затваря, но само за няколко месеца, докато бъде изградена екоинсталацията за очистване на серните окиси, които замърсяваха атмосферата в Гълъбово и селищата в общината.

"Планирането е едно от нещата, на които особено държа, защото то дава по-голяма сигурност при вземане на правилни решения", заяви Златев, след като пое най-голямата минна компания за открит въгледобив у нас. Това може да означава и деликатно напомняне към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, който още миналата есен обеща на миньорите, че ще има ново увеличение на цената на лигнитните въглища. И бившето ръководство дори е калкулирало тази по-висока цена в бизнес-плана за 2014 г. Сега на практика дружеството продава въглищата на топлоцентралите под себестойността им. И се получава необяснимият парадокс - колкото повече произвежда, толкова повече губи. Всички са доволни, че през януари миньорите счупиха 20-годишен рекорд за производство на въглища за един месец - над 3 млн тона. За сметка на това обаче парите, които им дължат ТЕЦ-овете според неофициални данни, са надхвърлили 100 млн. лв. За първи път Златев е от другата страна на барикадата - сред тези, които продават своята продукция и си чакат парите. И е убеден, че опитът ще му помогне да намери най-верния подход за коректно партньорство. Не е тайна например, че докато оглавяваше "Брикел", това бе единственият ТЕЦ, който имаше погасителен план с мините в пряка зависимост от това какво получават енергетиците от своя длъжник по веригата - НЕК.

По общо мнение още в първите си опознавателни срещи новият минен шеф е показал, че ще търси решение на всички проблеми в диалог. С хората в екипа си, със синдикатите, с ръководствата на рудниците, с миньорите, на които се крепи мощта на най-голямата ни компания за открит въгледобив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай