Монети доказват: Солун е бил български

Монети доказват: Солун е бил български | StandartNews.com

Солун е бил български, обяви проф. Николай Овчаров вчера. Доказателство за това са 5 монети, на които е изобразено коронясването на Мануил Комнин - брат на пленения в битката при Клокотница през 1230 г. Тодор Комнин, за солунски деспот от цар Иван-Асен Втори. Българският Индиана Джоунс представи последната си книга, посветена на последния ни владетел от средновековието. Тя е плод на 15-годишни изследвания, които имат за цел да развенчаят съществуващите митове за Иван Шишман като слаб и мекушав владетел.

Професорът доказа тезата си и със сребърните монети, открити в Перперикон, Урвич и крепостта Мисионес, или Косово, край Търговище. Пет от тях са сечени от цар Иван Шишман, което доказва негово царуване чак до падането на Търново под турска власт. Другите 6 са турски от времето на султан Мурад и са открити между костите на османски войник, загинал при превземането на Мисионес през 1388 г., което потвърждава писмените свидетелства за тази епоха.
Директорът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски обяви, че е поставено началото на поредица от книги под названието "Дълг и чест", в която ще бъдат представени най-видните личности от нашата история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай