Могат ли дървениците да се размножават на студено и топло?

Вижте кои са любимите им скривалища

Могат ли дървениците да се размножават на студено и топло? | StandartNews.com

Дървениците са доста подценяван вредител, за който рядко се говори и трудно се намира правилната информация. Може би именно тази е причината борбата с тях да е много трудна, защото хората често действат на „своя глава“, без да се замислят за евентуалните последици.

Целта ни в тези редове е да ви запознаем що за вредители са дървениците, как се размножават, как да ги откриете и какви са най-адекватните действия, които можете да предприемете, за да се защитите от тях.

Могат ли дървениците да се размножават на студено и топло?

Дървениците обичат да живеят на сухи и топли места, далеч от слънце, влага или студ. Вероятността да откриете дървеници в кухнята или в банята си е почти нулева, но освен да търсите за наличието им около и в собственото ви легло, често можете да ги откриете и в пролуки около и в дивана и фотьойлите ви, а понякога дори в килимите.

Най-благоприятната за размножаването на дървениците температура е около 18- 35 градуса по Целзий, като една дървеница може да снася 1-12 броя яйца, а продължителността на живота ѝ да е над една година. Прибавяйки и фактът, че дървениците могат да се размножават през всеки един сезон, би трябвало да сте наясно, че нарастването на популацията им може да е буквално мигновена.

За щастие, дървениците не могат да оцеляват или пък да се размножават на прекалено високи или прекалено ниски температури. В случай, че забележите присъствието им в завивките или пък в дрехите, с които спите, можете или да ги пуснете на висок градус в пералнята или да ги оставите във фризера. Ясно е, че това няма трайно да ви отърве от тези кръвопийци, но е най-адекватното действие от ваша страна до изчакване на специализиран екип, който да проведе съответните ДДД мероприятия. Безразборното пръскане със закупени по ваш избор препарати би могло единствено да доведе до развиване на разистентност от страна на дървениците към тях.

Кои са любимите скривалища на дървениците?

Любимите убежища на дървениците се откриват много трудно, но за щастие не и невъзможно. След като имате съмнения, че сте нападнати от толкова невидим и безшумен враг, се уверете в наличието му като разгледате внимателно завивките си, възглавниците и калъфките им, нощниците и пижамите, с които спите, матрака и подматрачната рамка. Ако дървениците усетят, че ги търсите, те може и да избягат, но ще оставят след себе си като доказателство за наличието им своите яйца. Лепкавата материя, която бихте видели по чаршафите си или по всички дървени части на леглото или мебелите около леглото ви, са именно следи от яйца. Имат лепкав вид и сякаш са посипани с фин пясък.

Веднага щом установите наличие на дървеници у дома си, се обърнете за помощ към лицензирана фирма, предлагаща ДДД услуги и по-конкретно пръскане против дървеници. Не предприемайте никакви други действия освен онези, целящи намаляване на размножаването им. Приложете методите за унищожаването им с висока или с ниска температура, но не използвайте никакви препарати, които биха довели единствено до затрудняване на борбата на ДДД екипите срещу тях.

А ето и малко допълнителна полезна информация за това как се хранят, как изглеждат и как да разберете, че имате нашествие от дървеници в дома си.

Как изглеждат дървениците и с какво се хранят?

Дървениците са с размери от около 6-7 мм., или подобни на тези на бълхите и въшките. Спокойно могат да се видят с просто око, но поради факта, че излизат от скривалищата си само нощно време, това е трудно изпълнимо начинание.

Дървениците се хранят само с кръв и затова се спотайват и снасят яйцата си само в близост до топлокръвен източник на храна (кръв). В живота си те имат две цели - да се хранят чрез кръвосмучене и да се размножават.

Как да разпознаете, че домът ви е нападнат от дървеници?

За разлика от много други инсекти, наличието на дървеници много трудно се установява навреме. Лесно ще разберете, че в дома ви има паяци по наличието на паяжини в него, ще можете да идентифицирате бълхи, които подскачат из жилището ви,  както и не само можете с просто око да видите комар, но ще чуете и жужането му.

Дървениците нито подскачат, нито издават издайнически звуци, подсказващи за присъствието им. Те излизат да се хранят само нощно време, а през останалата част на денонощието се крият по своите скривалища.

Най-сигурният начин да разпознаете, че сте нападнати от дървеници е по белезите от ухапванията им, които ще останат по кожата ви или по малките петънца кръв, останали на мястото не престъплението им (нощници, пижами, чаршафи, завивки и т.н.).  Имайте предвид, че докато ви нападат, дървениците впръскват в тялото ви един вид обезболяващо средство, поради което сънят ви няма да бъде нарушен. Могат да минат дори няколко дни без да забележите малките пъпчици, които ще се появят по тялото ви в резултат на кръвосмученето им.

Ако сте късметлия, освен неприятното усещане за сърбеж, може и да не усетите друго. В резултат на разчесването обаче може да получите алергична реакция, която би могла да предизвика не само кожни раздразнение и отоци, но и симптоми на гадене, покачване на телесната температура и дори алергичен шок. В подобни случаи медицинска намеса е задължителна, а докато я изчаквате, е най-добре да приемете някакво противоалеригично средство от групата на антихистамините, като преди това се посъветвайте с лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай