Множество случаи на ало измами в Добричко

Думите на потърпевшите

Множество случаи на ало измами в Добричко | StandartNews.com

 

Прокурорите в Добричко подновиха срещите си с възрастни хора по селата от миналата пролет, след последния случай в който 82-годишна жена предаде 60 000 лева на ало измамници. Жертви на престъпниците са основно жени, вероятно заради по-емоционалния характер на нежния пол, сочи статистиката.

В село Бранище почти няма жена, която да не е чувала плач в слушалката.

Добринка Господинова: "Звъни ми телефона точно по обяд и реве мъж: Майко, направих катастрофа! И аз викам: Катастрофа ли? Аз нямам деца, вместо да кажа, че нямам син, казах, че нямам деца. И затвори и повече – не. Колко мина, моята етърва пострада."

Радка Момчева: С дъщерята сме навънка и телефонът звъни и аз бягам да вдигам. И те казват: Дъщеря ви катастрофира. И аз викам: Как ще е катастрофирала?! И затворих и отидох, а дъщеря ми вика: Майко, защо бързаш – трябваше да извикаш кмета и да им кажеш: Елате! Викам: То в такъв момент не знаеш какво да правиш.

Има и действително измамени.

Димитър Димитров, кмет на село Бранище: "Обаждане за близък болен човек, оставят парите на някаква пейка пред двора си, минават и ги взимат, но в този конкретен случай много скоро бяха разкрити."

Престъпниците обаче стават все по-изобретателни, като въвличат в схемите си като мулета други нищо неподозиращи хора. Като в последния случай с крупната сума от 60 хиляди лева.

Даниел Илиев, говорител на Районна прокуратура – Добрич: "Въвеждат друга възрастна жена, че нейна близка е причинила ПТП и за да не влезе в затвора, трябва да отиде до пострадалата, да вземе едни пари. Тя е предала парите на друга трета жена, която е от друго населено място и т.н. по веригата, докато парите стигнат до ало измамниците."

А начините да бъдат въвлечени са всевъзможни.

Марийка Енчева: "Не сте плащали такса за телефона. Как, аз редовно, викам, си плащам. Почна едни номера да ми дава и аз затворих телефона и повече не ми се обади."

Така става все по-трудно да бъдат разплетени схемите, а парите вече най-често се прехвърлят зад граница. Затова институциите залагат на превенцията.

Даниел Илиев, говорител на Районна прокуратура – Добрич: "Резултатите от тези срещи са красноречиви – след кампанията ни м.г. до настоящия момент нямаше нито една телефонна измама, затова решихме, че това е най-добрата превенция срещу тези престъпления и подновяваме срещите."

Основното правило е, че нито полицията, нито съдебната власт търсят услугите на обикновените граждани за залавяне на престъпници.

"Причинил ПТП и трябва да плати на съдията, на прокурора, за да не се влиза в затвора. Няма такова нещо! Категорично!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи