Мизия търси експерти за оценка на щетите

Мизия търси експерти за оценка на щетите | StandartNews.com

Мизия. Кметът на Мизия Виолин Крушовенски е потърсил помощ от свои колеги кметове да помогнат с експерти за оценка на щетите по сградите в наводнения град. Досега нивото на водата е било прекалено високо, за да започнат огледите. Крушовенски се надява, че това може да се случи до два дни.

„Помолил съм Национално сдружение на общините на Република България и лично г-жа Гинка Чавдарова, която веднага се отзова, да пусне призив към всички колеги кметове, които разполагат с такива експерти, да ги изпратят, за да може по-бързо да оценим всички щети и бързо да стигне държавната помощ до хората – за всички това е много важно за възстановяване имотите", каза Крушовенски, цитиран от „Фокус".

Той съобщи още, че продължава работа екипът на Висшия институт по архитектура и заедно с представители на общината.

„След това вече пристъпваме към оценка на щетите", каза още той.

„Може да се каже, че обстановката в града се подобрява значително, защото тя кореспондира с нивото на водата. Водата се отдръпна и се прибра в коритото си, оттеглят се подпочвените води, продължава изпомпването на някои мазета от мобилни коли на пожарната пожелание на хората, които искат по-бързо да си стигнат до покъщнината. Две пожарни станции изпомпват водата от дренажната ни канализация, същевременно извършваме всички мероприятия по личната дезинфекция – на всеки един гражданин е раздадена листовка, препарати и предпазни средства, за да може да си вършат домакинската работа", каза още Крушовенски.

Междувременно областният управител на Видин Венцислав Василев съобщи, че се прави всичко възможно, за да започне навреме учебната година в града.

„Може учениците, ако не станат готови помещенията, да се пренасочат с транспорт в други училища, да закъснее с 1-2 седмици учебната година", каза още Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай