Митьо Очите само с 33 глоби на пътя

Митьо Очите само с 33 глоби на пътя  | StandartNews.com

Главният секретар на МВР обявил инцидента за битов, защото бил много уморен

Несебърският крими герой Димитър Желязков - Митьо Очите има само 33 глоби за нарушения на пътя в рамките на една година. Така ресорният министър Румяна Бъчварова е отговорила пред вътрешната комисия в парламента на въпрос защо след като МВР има обосновани предположения за престъпна дейност, не предприема мерки. От обясненията й не е станало ясно дали Очите е платил санкциите си, както и дали са му правени данъчни проверки.

По настояване на Бъчварова заседанието вчера бе закрито за журналисти. На него бяха изслушани шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов и началникът на РУП Несебър Антон Ганчев. Двама не са успели да обяснят има или няма чадър над Митьо Очите, какъвто се споменава в серия от публикации в медиите. Бизнесменът Божидар Георгиев - Козела бил от няколко години в региона, но нямат оперативна информация за него, обяснили бургаските топ полицаи. Бъчварова пък е признала, че инцидентът в Слънчев бряг не е битов, както първоначално бе обявен от главния секретар на МВР Георги Костов. По думите на Бъчварова причината за думите му била, че "бил много уморен, защото работил цяла вечер".

Преди началото на изслушването председателят на Вътрешната комисия Цветан Цветанов попита Бъчварова дали иска да говори в присъствието на журналисти. Тя категорично отказа с аргумента, че има опасност да бъдат разкрити подробности по разследването. Против засекретяването гласуваха трима депутати от ГЕРБ, а Атанас Атанасов от ДСБ се въздържа. Депутатите препоръчали на МВР да заложи на изграждане на агентурна мрежа, да усили капацитета на служителите си. Остри въпроси не спестил и самият Цветанов, разказаха участници в заседанието. По-късно пред журналисти той призна, че част от отговорите не са били задоволителни. Цветанов отново настоя начело на полицията в Бургас да се върне Милен Димитров, който постигнал успехи в разбиване на организираната престъпност в региона, но бил отстранен от МВР шефа в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев. Пред журналисти Бъчварова пък се ограничи до признанието, че 424 организирани престъпни групи шетат из цялата страна, като 14 от тях са по морето, но не пожела да разкрие пдробности. МВР обаче полагало усилия да ги неутрализира, успокои тя. Според Цветанов изслушването потвърдило, че не е имало политически чадър над Митьо Очите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай