Митрополит Серафим остави свещениците бунтари на постовете им

Митрополит Серафим остави свещениците бунтари на постовете им | StandartNews.com

Благоевград. Свещениците бунтари от Сандански остават на постовете си, които заеха в края на миналата година.

Новият Неврокопски митрополит Серафим няма да ги отстрани от заеманите длъжности, на които ги назначи предшественикът му – Видински митрополит Дометиан. Тогава протойерей Георги Менчев стана архиерейски наместник, иконом Благой Стоев оглави църквата „Свети Георги", а шефът на попския синдикат иконом Никола Ризов стана председател на храма „Св. св. Козма и Дамян" в курортния град.

Очакванията на клира в Пиринско бяха, че една от първите задачи на Серафим ще е да „разжалва" тримата бунтари, но това не се случи. "Никой няма да бъде лишен от моите грижи. Знам за групата свещеници, които се обявиха срещу легитимността на моя избор. Не им се сърдя, всеки има право на мнение, а те – своето място в църквата", каза преди дни новият Неврокопски митрополит. Няма никакви лични конфликти с тези божи служители. И затова няма да ги отстрани от заетите длъжности. Но ако се провинят, ще си носят последствията.

Преди 2 седмици Серафим служи в санданския катедрален храм „Свети Георги". Отците Никола Ризов, Георги Менчев и Владко Тасков сведоха глави, целунаха десницата и измолиха благословията на владиката. Тримата преди избора на митрополит бяха категорични, че изборите на епархийски избиратели са нелегитимни, което прави незаконно въдворяването му като духовен глава на епархията. „Искаме от него да няма финансови нарушения, да се спазват каноните и Устава на БПЦ. Гласуваме му доверие", призна архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Менчев. Тръгне ли Серафим по грешния път, а не по правия, ще реагираме, защото се борим за чиста и свята църква, увери свещеникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай