Митрополит Николай: Съединението е духовен акт

Митрополит Николай: Съединението е духовен акт | StandartNews.com

Пловдив. Денят на Съединението на България е ден, в който сме призовани да благодарим на Вседържателя Бога за това, че всякога е снизхождал над нашия народ и ни е благославял. Това каза пловдивският митрополит Николай след празничния молебен, който отслужи в катедралния храм „Света Богородица” в Пловдив.

Съединението не е само политически акт, даже съвсем не е, защото според историята такъв акт е разединението на България вследствие на Берлинския конгрес от 1878 година, каза още дядо Николай. По думите му това е преди всичко духовен акт, защото се основава на вярата, молитвите, въжделенията и усърдията на изстрадалия измъчен, но благочестив и силен духовно православен български народ.

В този ден ние отправяме молитва към Бога за вечен и блажен покой на всички, които са положили душите си и отдали живота си за вярата и свободата на България, както и за покойните труженици на Съединението, каза още пловдивският митрополит. Той се помоли за здраве, благоденствие, мир и просперитет за българския народ, които да пребъде благословен от Бога с единство, независимост, благоденствие, земно щастие и небесно спасение.

В катедралния храм „Света Богородица" на празничния молебен се събраха депутати от различни политически сили, местни управници и много пловдивчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай