Митове за съня. Не им вярвайте

Ето някои от тях, които заблуждават

Митове за съня. Не им вярвайте | StandartNews.com

Помага ли ни гледането на телевизия да се отпуснем преди лягане и дали упражненията вечер вредят на съня ни? Това са някои митове, свързани със съня, които поддържат навиците на много от нас, но те не са напълно верни.

Хъркането е често срещано и безобидно

Повечето хора са хъркали в даден момент от живота си и това не е проблем. Когато обаче, то зачести и стане много силно, може да е знак, че имате здравословен проблем. Сънната апнея е често срещано състояние, при което дихателните пътища са блокирани, а дишането ви внезапно се прекъсва или дори спира по време на сън, което ви кара да се събудите. По този начин не си почивате пълноценно, което се отразява на и на тялото ви. Важно е да отидете при специалист, който да се погрижи за сънната апнея. 

Добре е да спите дълго следобед

Кратките следобедни дрямки имат много ползи, като могат да подобрят настроението ви, качеството на работата, да ви помогнат да се отпуснете и да ви накарат да се чувствате по-малко уморени. По-дългата следобедна дрямка има обратния ефект и може да навреди на вечерния ви сън. Експертите препоръчват да залагате на кратък сън с продължителност 10-20 минути, като е добре това да се случва преди 3 часа следобед.

Повече сън е по-добре

Според специалистите възрастните трябва да спят между 7 и 9 часа на ден. Честото надвишаване на 9 часа сън може да причини главоболие и прекомерна умора, както и да повиши риска от здравословни проблеми като наддаване на тегло, депресия, диабет и сърдечни заболявания. Ако ви се случва от време на време да си поспивате повече, няма причина да се притеснявате. 

Телевизията ни помага да заспим

Много от нас обичат да лежат в леглото и да гледат филм преди сън. Според експертите трябва задължително да избягваме телевизорите и екраните в спалнята. Причината е, че в края на деня нашето тяло отделя мелатонин, когато забележи, че слънцето залязва и се стъмва. Това е неговия начин да ни каже, че е време за сън. Ако преди лягане сме изложени на изкуствена светлина, това променя неговата функция и не ни позволява да си починем пълноценно. Затова преди сън е добре да заложим на релаксираща музика или книга. 

С възрастта се нуждаем от по-малко сън

Хората често си мислят, че с напредването на възрастта се нуждаем от по-малко часове сън. Но ако погледнете препоръките на експертите относно броя часове, от които се нуждаят възрастните хора, се оказва, че няма голяма разлика. Докато възрастен между 18 и 64 години се нуждае от 7 до 9 часа сън, хората над 65 години трябва да спят между 7 и 8 часа всяка вечер.

Наваксваме със съня през уикенда

Да останеш буден за една нощ, за да работиш не е много страшно, но е важно да не го превръщаш в навик. Загубените часове сън се натрупват, затова някои специалисти наричат този дефицит „дълг за сън“. Важно е да знаем, че допълнителните часове сън през уикенда няма да противодействат на негативните ефекти, които постоянната липса на сън може да причини в бъдеще. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай