Металният обелиск: Бутон за нулиране на 2020?

След Юта, странният предмет се появява на различни места по света

Металният обелиск: Бутон за нулиране на 2020? | StandartNews.com

* След Юта, странният предмет се появява на различни места по света – от Калифорния до Нидерландия

* Версиите са от арт инсталация до дело на извънземни

* Група творци обявиха, че те са го монтирали в пустинята, но никой не е поел отговорност за появата му на другите места

Уау, уау, уау, обърни се, обърни се!

Какво, за Бога, е това?

Има нещо отзад трябва да го разгледаме !

Разговорът, който напомня диалозите между Мълдър и Скъли от „Досиетата Х“, се води на 18 ноември от биолози, пътуващи в хеликоптер над пустинята Ред Рок в щата Юта. Служители от Департамента по екология летят над червените скали на юг от Моаб, за да преброят живеещите там диви дебелогори овни бигхорн. Внезапно виждат странен предмет на дъното на каньон.

Не е овца.

Метален обелиск, висок колкото двама мъже, е побит в земята без ясен знак откъде идва или защо е там.
Служителите решават да приземят хеликоптера и да го разгледат отблизо.

"Това е най-странното нещо, на което съм се натъквал за всичките ми години летене," казва пилотът Брет Хътчингс пред местния новинарски канал KSLTV.

Обектът е намерен в отдалечен район, който е скалист, с много каньони и потенциални опасности. „Трудно е да се стигне с автомобил или пеша“, каза Аарън Бот, говорител на дивизията на дивите ресурси на Юта.

„Ние летим доста ниско за тези проучвания, за да можем да идентифицираме пола на овцете и докато правехме това, открихме този странен метален монолит в средата на пустинята“, казва Бот. Той описа обекта като „аномалия“, но добавя, че „не е необичайно да се откриват странни неща, които хората правят в пустинята“.

Екипажът прави много снимки на мястото и позира с чудатия предмет - тристранна метална призма, висока 3.6 метра. Във видеоклипове, които споделят на уебсайта на щата, може да се чуят разговорите: „Добре, безстрашните изследователи слизат, за да разследват извънземната форма на живот“, шегува се член от групата. „Кой прави такива неща? Предметът е насочен точно към единствената пукнатина", казва друг член на екипажа, жестикулирайки към тесен процеп на каньона в червената скална формация. "Да, това е диво!", отговаря друг.

Но какво е това?

Версиите

Предположенията варират от арт инсталация на анонимен художник до извънземнен предмет.

Според биолозите обелискът прилича на гигантската плоча от емблематична сцена във филма на Стенли Кубрик от 1968 г. - „2001: Космическа одисея“, направен по романа на Артър Кларк. В него извънземните инсталират правоъгълни черни монолити както на праисторическата Земя, така и на Луната.

От Департамента по гражданска защита на Юта разпространиха част от снимките и заявиха, че властите ще определят дали "трябва да разследват допълнително".

Ако става дума за арт инсталация, напълно е незаконно такава да се поставя на обществени места без одобрението от местните власти, "независимо от коя планета е авторът й", казват от департамента.

Местните власти апелираха за информация в социалните медии.

Магистралният патрул на Юта написа в Instagram : „По време на преброяването те се натъкнаха на този предмет, забит в средата на нищото ... какво мислите, че е?“ И добави емотикони на извънземен и човек, който вдига рамене.

Но никой не пое отговорност за инсталирането на конструкцията.

Новината за откритието се разпространи като вирус в социалните мрежи и роди всякакви предположения. Според някои теории, произходът му е извънземен, или става въпрос за артефакт от пътуване във времето. Според други – призмата е филмов реквизит или арт инсталация.

Някои отговориха, че това е „резонансен дефлектор“, други го определиха като сателитен фар. Трети се шегуваха, че е Wi-Fi рутер. Бе допуснато, че е забравен филмов реквизит – пустинята Ред Рок е била декор за филмите „Индиана Джоунс“, „Звездни пътеки“ и „Мисията невъзможна“. (Две филмови асоциации в Юта не отговориха на въпроси относно тази възможност.).

Мнозина откриха и връзката му с пандемията от Covid-19, като оптимистично спекулираха, че може да има специална функция.

„Това е бутонът за „нулиране“ за 2020 г. Може ли някой да го натисне бързо?“, пошегува се потребител в Instagram.

Друг отбелязва: „Covid ваксината е вътре“.

Но властите са уверени, че „е нечия художествена инсталация или опит за това“, заяви лейтенант Ник Стрийт, говорител на Министерството на обществената безопасност. Той каза, че монолитът изглежда е от неръждаема стомана, сглобен е „с нитове, направени от човек и е вграден в скалата, макар че не е ясно на каква дълбочина. „Някой е отделил време, използвал е инструмент за рязане на бетон или нещо друго, с което да изкопае ров почти в точната форма на обекта и да го вгради“, казва той. „Странно е. Наблизо има пътища, но да се изтеглят материалите, които да се изрежат в скалата и да се изтегли металният обелиск, който е по-висок от 12 фута - да се направи всичко това в толкова отдалечено място определено е интересно. " Стрийт добави, че служителите нямат представа от колко време монолитът е там.

Справка в Google Earth обаче е показала, че металната конструкция се е появила на мястото между август 2015 г. и октомври 2016 г.

Мнозина подкрепят версията, че това е инсталация, оставена от скулптор, като някои казват, че прилича на работата на минималистичния художник Джон Маккракън, живял известно време в Ню Мексико и починал през 2011 г. Той е имал афинитет към научната фантастика, според The New York Times. Синът му Патрик казва пред вестника, че баща му е заявявал, че "би искал да постави свои произведения на изкуството в отдалечени места, за да бъдат открити по-късно".

Но творбите на този артист са много скъпи, за да бъдат оставени на произвола в пустинята. Sotheby's оценява някои от тях между 300 000 и 400 000 долара на търговете.

Наплив от любопитни търсачи

Агенцията за дивата природа не разкри местонахождението на находката. То е толкова отдалечено, че ако хората решат посетят мястото, вероятно ще закъсат и ще имат нужда от спасителни операции, аргументираха се оттам.

В интернет обаче започна състезание за геолокация на "обелиска", като се използват околните скални образувания. Появиха се и снимки с експедиции по намирането му. Други пък се заеха да проучат произхода, предназначението и състава му.

Един изследовател публикува в Instagram неуспешния си опит да постави магнит върху гигантската метална призма . Заключението му е, че тя представлява три алуминиеви панела, приковани заедно.

Мистерията се заплете още повече, след като загадъчният монолит внезапно изчезна.

Рикардо Марино, който е тръгнал към мястото, твърди пред CNN, че е видял пикап с голям предмет в багажника, който го подминал, докато пътувал. Стигайки до локацията мъжът открил, че някой е написал в пясъка: "Чао, кучко!"

В изявление на агенцията се цитират достоверни доклади, според които "неизвестна страна" е премахнала незаконно инсталираната конструкция вечерта на 27 ноември.

Дни по-късно екскурзоводът Силван Кристенсен си призна, че той и негови приятели имат пръст в премахването на монолита.

Причината? Пустинята не е готова за нахлуването на туристи, които искат да видят необичайната структура. „Хората пристигаха с коли, автобуси, микробуси, хеликоптери, самолети, влакове, мотоциклети и електронни велосипеди“, казва той. И дори няма паркинг. И няма тоалетни. " Според Кристенсен любопитните са замърсили и отъпкали земята наоколо. За да защити пустинята от по-нататъшни щети, той и приятелите му решили да премахнат обелиска.

Загадката се заплита

Мистериозният предмет започна да се появява в различни части на света. Откриха подобни монолити по различно време на хълм в Румъния, във Великобритания - на плаж на остров Уайт, в Калифорния - на върха на планината Пай.

В неделя туристи го забелязаха на частна земя до природния резерват Кикенберг в северната провинция Фризия, Нидерландия, съобщи говорител на комисията, която отговаря за горите. Според него монолитът е бил поставен през уикенда.

Журналист съобщава, че обелискът в Нидерландия не блести като другите, въпреки че е с подобен размер и форма.

Междувременно анонимен творчески колектив обяви, че стои зад монолита в Юта.

Американската арт-трупа „The Most Famous Artist“ твърди в профила си в Instagram, че именно тя е поставила загадъчния монолит в пустинята в щата Юта. „Ако под „вие“ разбирате нас, то да“, отговарят от групата в коментар под един от постовете дали те са авторите на обелиска.

„The Most Famous Artist“ публикуват и снимки, на които се виждат мъже, които работят върху създаването на „извънземния" обект. „Нима искате да кажете, че това не са били извънземни?“, пише в поста си арт-групата.

На сайта си художниците подчертават, че могат да продадат появилия си в Юта обелиск срещу скромната сума от 45 000 долара. Доставката може да се осъществи за срок между 4 и 6 седмици.

Дали наистина това са авторите на странния предмет, който събуди световния интерес и може да донесе известност на всеки, свързан с него?

Засега никой не е поел отговорност за разполагането на монолитите в Румъния, Англия, Калифорния и Нидерландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай