Миряни събираха дъждовна вода на Кръстов връх

Миряни събираха дъждовна вода на Кръстов връх | StandartNews.com

Вярващите, които се събраха тази година на Кръстова гора за големия християнски празник, приеха проливния дъжд като знамение. Пороят не само не притесни миряните. Напротив, хората го приеха като вода, изпратена за изцеление от Господ. Част от тези, които изкачиха върха на Кръстовден, дори събираха капките, за да ги носят вкъщи вместо светена вода. Българи от всички краища на страната нощуваха на святото място, за да почерпят от необичайната му енергия.

И тази година пловдивският митрополит Николай служи под звездите за празника. По време на службата към църквата "Св. Троица" непрекъснато се изкачваха хора, които се присъединяваха към молитвите. По време на бдението те разказваха и истории за чудесата, станали на светия връх. Монасите си спомниха някои от тях и също ги споделиха с вярващите. 80-годишната баба Радка дошла чак от Русе, защото чула, че водата от извора на Кръстова гора е лековита. Искала да налее малко и да занесе на внука си, който пострадал с очите. Направила го и на следващата година се върнала, за да благодари, че Бог чул молитвата й. Дядо от Пловдив пък измолил за болния си зет спасение от неизлечима болест. Чудото помогнало и на него. "Преди няколко години Бог чу молитвите ми тук на Кръстовден", сподели Радослава Иванова от Стара Загора. И разказа, че майчината й молитва излекувала болното й дете. Сега жената търси изцеление за майка си, която била на легло заради болки в ставите.

По традиция на този ден разпятието, който се издига на върха над 12-те параклиса, е отрупано и с дрехи на болни хора, за да може в тях да се пренесе Божията сила. Хиляди свещици осветяваха околността през цялата нощ, като едва призори миряните ги оставиха да угаснат. На Кръстовден посетителите отнасяха със себе си по едно от хилядите камъчета, пръснати наоколо, с изрисувани върху тях кръстчета. Смята се още, че който е бил тук три пъти, става хаджия, затова наричат Кръстова гора "Българският Йерусалим".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай