Миряни и владика в спор за 1 млн.

Миряни и владика в спор за 1 млн. | StandartNews.com

Митрополитът се запъва траншът от Брюксел да мине през неговата сметка

И днес, за трети пореден ден, миряни от старозагорските села Обручище и Мъдрец се събраха пред Старозагорската митрополия да измолят благоволението на владиката за ремонта на своите църкви. Митрополитският дом обаче остана здраво залостен. "Секретарят, отец Михаил, ни обеща да му каже, че искаме среща с него, но явно той не желае да ни види...", казаха разочаровани от своя духовен пастир хората и се разотидоха.

"Преди 1,5 г. решихме да кандидатстваме по мярка 322 от Програмата за развитие на селските райони за ремонт на църквите в двете села и тогава дядо Галактион не възрази, подписа договора, спечелихме проекта и всичко беше наред", връща лентата назад кметът на Обручище Илия Марков. Проектът за ремонта на храма "Св. Архангел Михаил" в селото бил за 640 хил. лв, а за църквата в Мъдрец, която носи същото име - 500 хил. лв. И в двете села хората са събрали буквално стотинка по стотинка няколко хиляда лева за оформяне на проектите и документацията. Проблемите започнали, когато се оказало, че сметките на двете църковни настоятелства в банка ДСК, са били закрити поради необслужване и трябва да се подпише анекс към договора, за да се открият нови. Дядо владика в началото бил съгласен, но

в един момент се отметнал

и заявил, че парите трябва да минат през банковата сметка на Старозагорската митрополия за ремонти на църкви и манастири. "Сто пъти му казахме, че това не е възможно, защото от управляващия орган - Фонд "Земеделие", са категорични - парите могат да получат само бенефициентите по проекта в своя самостоятелна сметка", добави кметът Марков. Въпреки това владиката заявил, че иска официално писмо от фонда дали това е така и от седмица-две спрял да си вдига телефона.

Притиснати от крайния срок за оформяне на документите - 30 октомври, и реалната угроза да загубят парите, миряните от двете села били принудени да предприемат отчаяния ход - да дойдат пред митрополитския дом и да измолят благоволението на дядо Галактион. Първия ден, в понеделник

запалиха дори и по свещичка, като на помен

Но, уви, владиката не излезе от покоите си да се срещне с разтревожените миряни. Те самите нямат обяснения защо митрополитът упорства и е готов да откаже повече от 1 млн. лв. за ремонт на рушащите се църкви. "Вижте на какво прилича митрополитският дом, истинска строителна площадка е... Много ясно, дядо владика си прави сметката да използва някой лев от нашите пари за ремонта и на митрополията...", предположи възрастен обруклия. Човекът отказа да се представи, очевидно от неудобство, че си го е помислил. Но такива мисли минават и през главата на други миряни. Някои пък разправят, че владиката не искал тези пари, защото

били "дяволски", католически

"Това няма как да е вярно, дядо Галкатион е специализирал на Запад, той е едни от най-ревностните защитници на икуменизма", бранят го обаче негови привърженици.

Така или иначе обаче няколко месеца, след като благославя ремонта на църквите в Обручище и Мъдрец с европейски пари, владиката стопира изцяло този процес. До църковните настоятелства на храмовете в епархията е било изпратено ултимативно решение на Епархийския съвет, че не бива да кандидатстват по мярка 322 от програмата за развитие на селските райони за ремонт на храмове. Обяснение и аргументи няма.

Плашат с митинг пред Св. Синод

Храмовете са строени под турско робство, сега ги оставят да рухнат, гневят се вярващите

"Нашата църква е на близо 190 г., но се страхуваме, че тази зима няма да издържи", заяви притеснен кметът на Обручище Илия Марков. Част от покрива в единия ъгъл вече бил рухнал и при всеки дъжд храмът се наводнявал. Стените и отвън, и отвътре били като юфка. В същото окаяно състояние е и църквата в Мъдрец, която е на 147 г.

"Две от стените са отклонили от оста си с по 50-60 см като кулата в Пиза и при един по-голям сняг едва ли ще издържат", посочи кметът на селото Тодор Янков. Той и неговите съселяни са възмутени от коравосърдечието и непукизма на владиката. Миналата седмица дядо Галактион дошъл, видял рушащия се храм и най-приятелски ги посъветвал да отредят нов парцел за параклис. Той лично щял да осигури парите. "Да оставим храм на век и половина, сторен по време на турското робство, и да строим параклисче, това си е направо кощунство", категорични са мъдречани. Възмутени от предложението на митрополита, те са изпратили писмо обръщение до патриарх Неофит, подписано от 400 миряни.

"Ваше светейшество, помогнете ни, ще се извърши голям грях спрямо православната вяра, вяра, която ни е крепила през вековете... Ние 147 г. сме имали своя църква и няма да отстъпим парите за ремонта да отидат на вятъра", пишат мъдречани в гневното си писмо. В него те са заканват, ако владиката и патриархът не ги чуят, да блокират пътища и магистрали и да организират протестен митинг пред синодалната палата в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай