Министри към кметовете: Не спирайте работа

Министри към кметовете: Не спирайте работа | StandartNews.com

София. "Умолявам ви да не спирате работа, защото от общите ни усилия зависи да успеем да минимизираме загубите на евросредства в края на тази година". Това призова участниците в първата по рода си конференция "Перспективи за растеж на българските общини" регионалният министър Лиляна Павлова. Срещата между управляващи, местна власт, бизнес и неправителствения сектор бе организирана от Портала на българските общини kmeta.bg в НДК.

"Ние, от kmeta.bg взехме едно решение - да бъдем в подкрепа както на българските общини така и на българския бизнес". Това обясни изпълнителният директор на Бранд медия България, в чието семейство е иформационния сайт kmeta.bg Боян Томов. "Навършихме 2 г. и съм горд да организираме конференция за проблемите на общините. Кметовете са най-близо до българските гражданите и те се нуждаят от вас", заяви Томов.

"Държавата трябва да помага на общините, а не да прехвърля своите грешки върху тях", категоричен бе и вицепремиерът Томислав Дончев. "Именно местните власти са в най-голяма степен изразител на демокрацията", припомни той. "Прогнозите ни за загуба на средства от еврофондовете в края на тази година са по-лоши и от най-лошия сценарий, за който бяхме подготвени", изрази съжаление Дончев.  "Имаме 33 работни дни и няколко почивни до края на годината, за да минимизираме този риск. Защото става въпрос не за милиони, не за десетки милиони, а за много повече средства", обясни вицепремиерът пред представителите на местните власти, бизнеса и останалите си колеги от кабинета. "Нужна е тотална мобилизация за да успеем да усвои максимално от този период", заяви той. И подчерта, че има много голям риск новите оперативни програми да бъдат одобрени едва през юни догодина. "Но ние трябва да положим максимални усилия, за да минимизираме загубите и негативите. Защото не бива да забравяме, че 72% от всички публични инвестиции у нас се дължат именно на еврофондовете", призова вицепремиерът.

Зад думите му застана и строителният министър Лиляна Павлова. Тя заяви, че за да има шанс страната ни все пак да усвои първите средства от новия програмен период още догодина, правителството ще се опита да внесе новите оперативни програми с включените към тях проекти още през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай