Министър Вълчев умее и таекуон-до

Чупи дъска с ръка, прави и първа копка на спортна зала в ЮЗУ

Министър Вълчев умее и таекуон-до | StandartNews.com

Благоевград

Образователният министър Даниел Вълчев демонстрира днес в Благоевград, че дори корейското бойно изкуство таекуон-до не може да му се опре. Преди това обаче той грабна дикел и направи първа копка на строителството на многофункционална закрита спортна зала в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Последва демонстрация на спорта, който в превод означава "Пътят на ударите с ръце и крака", от страна на университетския отбор. Министърът не се поколеба да пробва справя ли се с бойното изкуство. Без проблем успя да счупи с дясната си ръка дъска и събра овациите на присъстващите.

По-късно на среща със студенти и преподаватели пък показа ораторското си умение и доброто си чувство за хумор. Ректорът на университета Иван Мирчев връчи на министъра "Почетен знак на ЮЗУ"Неофит Рилски". Вълчев подари на ВУЗ-а рядка икона на "Свети три светителя".

Той подчерта, че министерството на образованието и науката ще приключи тази година въпроса с незаконните структури в областта на висшето образование, които претендират, че дават законни дипломи.

"Когато например Световната Академия на Монте Карло със седалище в Карлово предлага обучение, то това буди само усмивки. Други пък имат необосновано разпръсната мрежа за изнесено обучение. Факт е, че намаля натискът за откриване на нови висши училища. Разбраха, че проблемът не е да откриеш ВУЗ, а проблемът е да осигуриш високо качество на обучението, за да привличаш студентите, сподели Даниел Вълчев.

Предстои да се въведе регистър на дипломите за висше образование, тогава няма как човек, който не е преседял поне 3 години на студентската банка, да вземе диплома, категоричен бе образователният министър. Според него, е необходимо да се прави подобаваща реклама на науката у нас. Да не приема обществото младите учени като хора, които дълго време са стояли на слънце. А да се знае, че за тях науката е предизвикателство и те дават облика на България.

Важно е да се помисли върху предложението научните звания да не се дават от държавата, а от университетите, самите докторанти не е лошо да дават публични лекции, а материалите им да се качват в интернет.

Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай