Милион за душманите на Ботев

Няма да позволя да се потъпка патриотичното възпитание на децата, обеща Клисарова

Милион за душманите на Ботев | StandartNews.com

София. Близо милион европейски пари са били похарчени, за да бъдат орязани Ботев, Вапцаров и Алеко от учебниците. За промените в новите програми са дадени 912 000 лева от Европа, съобщи просветният министър Анелия Клисарова. В петък тя промени радикално позицията си за измененията в новите програми, които защитаваше преди ден.

След като в четвъртък Клисарова оповести пред журналисти, че промените се правят за добро - за да имат децата повече време за упражнения, по-късно тя е разпоредила проверка кой е изготвил програмите и какви пари са дадени за тях. Това стана, след като в социалните мрежи се надигна ропот заради отпадащите знакови творби на български автори - например "Моята молитва" на Ботев или "Тютюн" на Димитър Димов.

Часове след бунтовете във Фейсбук протестите в четвъртък вечерта също вдигнаха плакати "Клисарова вън". Министърът оповести вчера, че виновниците ще бъдат наказани, и подчерта, че проектът е изготвен преди година и половина, по времето на управлението на ГЕРБ. Той е публикуван на електронната страница на министерството преди идването на правителството на Пламен Орешарски на власт, посочи тя. И допълни, че това били подводните камъни, оставени от предишното правителство. "Няма да отпаднат класици от българското образование. Нито аз като министър, нито правителството имаме намерение да потъпкваме нравственото и патриотично възпитание на нашите деца", заяви обаче вчера тя. Министърът подчерта, че няма да позволи злоупотреба с европейски или български пари, когато става дума за образованието на децата.

Клисарова наистина бе изненадана от съобщението, че на сайта на министерството са качени проекти на учебни програми, за които тя не знае. Министърът научи за това от въпроси на "Стандарт" и обеща да се допита до експертите на министерството. Очевидно те са подали информация, поставяща проекта в по-добра светлина. Самата Клисарова призна, че не е имала време да се запознае с проектите.

"Дори на пресконференцията вие видяхте, някой ми подсказваше оттук-оттам", каза тя. В действителност проектите започват да се изработват по времето на ГЕРБ, но качването им на сайта става с подписа на служебния зам.-министър Мариана Банчева по времето, когато начело на ведомството е проф. Николай Милошев. Вчера бившият зам.-министър от ГЕРБ Милена Дамянова и Банчева влязоха в противоречие за това доколко са били готови програмите за оповестяване. Дамянова заяви, че тя не е оставяла изцяло готови проекти, а Банчева твърди, че ги е заварила готови, затова е дала съгласие да бъдат качени. Проектите всъщност са престояли на сайта около три месеца на място, където не са особено видими, затова и бяха открити от медиите по-късно - едва когато на дискусия за матурите ги оповести експерт от МОН.

Качих ги само за обсъждане

Мариана Банчева, служебен зам.-министър

- Г-жо Банчева, стана ясно, че проектите за нови учебни програми, които разбуниха духовете, са качени на сайта на МОН с вашия подпис.

- Когато аз дойдох в министерството, проектите вече бяха готови. Знаете, че те от дълго време се очакват и от учителите, и от обществеността, и то точно с нагласата да има намаляване на информацията в учебниците, за да има време за упражнения. Лично аз не съм прочела всички програми. Това обаче, което съм гарантирала с подписа си, е качването на проектите на сайта за публично обсъждане. За да има обществеността достъп до тях и да могат експерти и учители да кажат становището си.

- Предишният зам.-министър от ГЕРБ Милена Дамянова заяви, че техният екип не е бил готов с тези проекти и все още са били дискутирани.

- Когато все още не бях зам.-министър, като експерт съм имала доста несъгласия с начина, по който работи министерството. Когато обаче застанах на поста, имах две възможности - или да спрем процеса на обновяване на програмите, който е започнал, или да се доверим на експертите и тези проекти да видят бял свят. Аз избрах доверието. И никак не ми се иска сега да се бъдат посочени като виновни хората, които са вложили труда си в тези промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай