Милиардерът Барри прави 4 хотела

Милиардерът Барри прави 4 хотела | StandartNews.com

София. Президентът на Фондация Global Village Champions Янк Барри възнамерява да инвестира част от парите си в оборудването и наемането на още четири хотела за настаняване на сирийски бежанци. "Където пътят свършва и започва езерото". Така образно в Банкя обясниха на екипа на "Стандарт" къде се намира сградата с новодомците от Сирия. Преди дни боксовата легенда Ивендър Холифийлд и канадският милиардер Янк Барри пристигнаха тайно в София да помагат на сирийски бежанци. Те са наели за една година 4-звезден хотел с 19 стаи в столичния кв. "Банкя". В него в понеделник вечерта били закарани три сирийски семейства с много деца. В сградата общо ще могат да живеят временно между 10 и 14 семейства. Когато капацитетът се запълни, Барри възнамерява да наеме още 4 хотела. Боксьорът помага във фондацията на Барри. "Катерят се по дърветата като маймунки, викат нещо, ама можеш ли да ги разбереш", казва овчарят бай Йоло, който работи на полето пред сградата.

Преди откриването на хотела Холифийлд и Барри бяха поканени на среща в Министерския съвет. "Благотворителната дейност показва, че светът може да бъде различен. Вашият пример си заслужава да бъде популяризиран", заяви след срещата премиерът Пламен Орешарски. По време на разговора акцент бе поставен върху миграционния натиск, на който е подложена България. Министър-председателят отбеляза, че бежанската вълна е предизвикателство, за което страната ни не е била добре подготвена. Янк Барри от своя страна изтъкна, че условията на живот на бежанците са по-добри в сравнение с други държави. Междувременно на сайта на фондацията www.gogvc.com е качена статия от английската версия на сайта на "Стандарт". В материала се разказва за посещението на Янк Барри и на легендата Ивендър Холифийлд в Хасково.

Държавата дава 20 бона за брошури

В една от планираните мерки от плана за овладяване на кризисната ситуация след миграционния натиск, пуснат на сайта на правителството, пише, че се планира кампания за разясняване на основните езици, достъпни за навлизащите в страната чужди граждани, на съществуващите в страната процедури и ограничения за преминаване през България с цел установяване в други страни членки на ЕС. За целта държавата ще отдели 20 000 лв. от държавния бюджет и целта е те да се раздават на всички, които пресичат границата ни.

Шеф от ООН идва след седмица

Антонио Гутериш, Върховният комисар на ООН за бежанците, ще бъде на официално посещение у нас на 22 ноември. Организацията и подробностите около визитата му са възложени на външно министерство. Междувременно стана ясно, че в средата на декември ще има извънредно заседание на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към МС заради кризата и нас.

Румъния ни прати още легла

Червеният кръст в Румъния изпрати помощ за бежанците. 150 сгъваеми легла с матраци, 500 одеяла и постелъчен инвентар пристигнаха вчера в Русе. Дарението на северната ни съседка е за подобряване бита на чужденците, които търсят закрила на наша територия. Хуманитарната помощ беше откарани в складовата база на БЧК-Русе, която се намира в село Пиргово. Леглата и останалият инвентар предстои да бъдат разпределени по необходимост в различните райони на страната.

Бинев: Да възстановим граничарите

България не е подготвена за ситуацията, в която се намира. Не сме в състояние да приемаме повече бежанци, заяви евродепутатът Слави Бинев на среща на Бюрото на Групата "Европа на свободата и демокрацията" в Брюксел. И предложи временно да се затвори българо-турската граница и да се въведе ограничителен режим за бежанците. Евродепутатът бе поканен да докладва за ситуацията с бежанците в ролята си на представител на най-големия патриотичен съюз около НФСБ и да заяви позицията на формацията на европейско ниво.

Полицаи на смени край джамията и "Пиротска"

Седем полицейски патрула на СДВР ще се въртят денонощно в района около ул. "Пиротска" и джамията "Баня Башъ", научи "Стандарт". Така униформените се надяват да овладеят ситуацията на напрежение и нападения в последните дни у нас. Всяка сутрин на оперативките в районните полицейски управления се дава план за изпълнение на маршрутите на патрулите, както и заместващи полицаи, ако има болни или хора в отпуск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай