Милена Атанасова за 2021: Шик без излишък

Роклята е съвършеният съюзник на дамите, казва БГ дизайнерката

Милена Атанасова за 2021: Шик без излишък | StandartNews.com

Милена Атанасова, която е единствената българка в Енциклопедията за висша мода и световно наследство, сочи какъв е дрес кодът тук и сега в празничните и делничните дни. Дизайнерката художник, работила за Стела Макартни, „Живанши“, Аликзандър Макуин, „Ланвен“ коментира пред „Стандарт“ и какво да очакваме през 2021-а.

- Госпожо Атанасова, тъй като все още не е ясно кога ще има ренесанс на многолюдните светски партита, вероятно поне още месец-два купоните ще бъдат в камерна обстановка и в къщи за гости. Така че какъв аутфит да изберем за домашните партита - наближава и дълга серия от имени дни?

- Бъдете елегантни без излишък. Ако прекарате празниците със семейството си, заобиколени от няколко поколения роднини, е необходимо да се постараете за външния си вид. За да изпитате вълшебството, изберете шикозна визия и нотка на мъдрост - няма никакъв смисъл да използвате облекло, което е твърде авангардно и твърде секси. В противен случай фамилията ще се чувства неудобно. Не прекалявайте. Можете  да изберете миди тоалет - или инвестирайте в полуофициална  рокля, съвършеният съюзник на всички жени. Използвайте доброто настроение на флоралния десен. Допълнете  с изискан аксесоар, за да придадете повече откровеност в персонализацията. Изпробвайте – артистична блуза със семпла пола или с широки панталони. Но избягвайте стеснената талия, която ще създаде дискомфорт след основното блюдо.

Ако празнувате  с приятели в къща за гости, заложете на необичайни и прагматични комбинации. Честванията, рождените и имените дни са възможност да се забавлявате и да споделяте прекрасни моменти с любими хора. И да блеснете с оригиналност – комбинирайте кожена пола с блуза или сатенена риза. Ако горната част в тоалета ви е в бонбонен или сребрист цвят, тогава долната да е от габардин в неутрален тон. Винаги да е семпло с добавена нотка фантазия.

За по-свеж и непретенциозен вид е младежката комбинация сако от черно копринено кадифе, бяла тениска и разкроена черна сатенена пола - за всяка генерация и за всяка сбирка, камерна или не. Кадифето е благородна материя, която винаги носи червени точки за излъчването. Ако изберете класическа  рокля, към нея прибавете чорапогащи с дискретен блясък. Ако е дантела, то да е само акцент.

Класическият костюм с панталон е в отличен тандем с блуза с пайети или с драпирана яка, или с нагънати ръкави. Така вашето облекло ще придобие истински необикновен характер. Не забравяйте, че вашата половинка ви познава наизуст, затова изненадайте, например, с макси обеци. Ако сте поканени на гости, никога не засенчвайте домакинята. Важно е тя остане човекът, на когото да се възхищавате.

Винаги можете да развихрите въображението си, но забравете за малката черна рокля. Вместо нея - пъстър модел, екстравагантни аксесоари, удобни и вече носени обувки, за да избегнете страданията на следващия ден. Финалната удивителна - красив лак и грим. И тъй като е добре да завършите всяка празнична вечер с танц, помнете – всичко това, за което говорим, трябва да е не само силно впечатляващо и елегантно, но и удобно.

- Какво, според вас, да очакваме от големите модни къщи през 2021-ва?

- Ще видим интелигентни комбинации и интересни иновации. „Люи Вюитон“ предлага конвенционалните кодове под различен ъгъл. Например: класически моряшки палта,  щамповани с логото, тренчкоти, „отпечатани“ с емблематичния шахматен модел, които  се превръщат в абстрактни модели. „Диор“ играе с принтове и винтидж,  проектиран през 50-те години на миналия век. „Шанел“ е още по-желана в Китай, от „Монклер“ се насочват трайно към младежкия пазар в Поднебесната империя. Раф Симънс, който в началото на 2020-а се присъедини като художествен директор към Миуча Прада, стартира собствена платформа с няколко категории, съгласно своята естетика и философия. Симънс е известен с концептуалните си ревюта, вдъхновени от младежки субкултури като пънк и рейв. В „Гучи“ въвеждат ‘’изследователска визия’’, в която показват ясно ангажимент към така наречената устойчива мода, която се осъществява с екологични суровини, технологии и химикали и е в помощ на местните.

- Кои материали доминират за следващите пролет и лято?

- Мрежа, лен – привлича все повече големите марки, кожа и деним - а трикотажът е на върха. Не по-долу са туидът, тюлът, коприната, жакардът. Перата, металът, велурът, английска бродерия и найлонът са в челото на класацията. Наблюдаваме тенденции и концепции на конформизъм, които включват неортодоксални материали - смесват се  спортното облекло и шик, изпълнени с непринуденост.

- Изненадите в стила за 2021-ва?

- Усеща се силна нужда от гъвкавост. Ще наблюдаваме трансформиране на елитарни кодове в символи на  настоящето. Модата ще отбележи началото на поведение към приемане на многообразието отвъд признатите канони за красота. Развитието на световните технологии доведе до ново поколение, което се отдалечава от традициите в класическия бизнес гардероб. Дрехите вече не са елемент на авторитет, а на отношения и доверие. Костюмът е свързан с успех или дори със сила, но вече не е така популярен. Това обаче не трябва да бъде повод за другата крайност - пуловери, суичъри и пижами. Да не забравяме, че дрехите изразяват личността. И че деловите срещи – онлайн или на живо – изискват сако.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай