Вторник,

Мексико легализира канабиса, бори престъпността

От: Людмила Милчева -
A
A
A

Мексико легализира канабиса, за да бори престъпността

Производството, продажбата, употребата и експортът на канабис ще станат законни в Мексико след няколко седмици. Правителството на страната прие нов закон, предвиждащ легализирането на канабис, от който ще се възползват хиляди хора, досега считани за престъпници. 90 години желязна забрана приключват след множество демонстрации за ползата от този наркотик - а пазарът на Мексико естествено с всички сили ще се възползва от тази комерческа възможност.

До приемането на новия закон Федералната комисия по защита от санитарни рискове, висшият орган на здравеопазването на Мексико, вече разреши търговията с продукти, които съдържат канабис, като например хранителни продукти, добавки и козметика. Представен е списък на първите 38 продукта, изготвени от коноп, които имат разрешение за продажба. Решението било наречено историческо и слага край на забраната. В този дух Ольга Санчес Кордеро, бъдещ министър на вътрешните работи в сегашното правителство на Лопес Обрадор, представяйки проекта в Сената, заявява: „Наркополитиката в нашата страна трябва да се преосмисли. Дойде време за промени. Борбата с незаконното разпространение на наркотици доведе до увеличаване на смъртните случаи в страната. Ние не сме за пълното разпространение на наркотиците, а за контролираната им продажба.

Вече 7 компании са получили разрешеие да продават своите продукти от канабис, но само ако не превишават законния минимум. Законът е логична реакция на различните забрани в продължение на девед десетилетия, които са водели до непрекъснати конфликти между правителството и наркокартелите. Война, в която победители винаги са били картелите. С легализацията обаче в Мексико, както и в цяла Северна Америка, мафията губи важен актив за финансиране на своята дейност. Мексико става „наркодържава“, като се очаква значителен спад на организираната престъпност по отношение на наркотиците.

Що се касае за личната употреба, новият закон позволява възрастен да носи до 30 г марихуана и да отглежда до 20 растения, а гражданите могат да събират до 480 г сухи цветове през годината. На любителите на марихуана ще бъде разрешено да я пушат в специални за целта места. Регулира се също всичко, свързано с производството на канабис за примишлени, медицински и терапевтични нужди.

Друг важен въпрос за правителството е кой може да получава лиценз и кой ще има полза от данъците. Според академик Фройлан Енсизо, експерт по наркополитиката, законът трябва да компенсира тези фермери, които са отглеждали канабис и дълго време са били преследвани от закона. Те трябва да получат лиценз, казва той, а що се касае до данъците, те трябва да се използват за социални нужди.

Все повече страни легализират вещества, които по мнение на Световната здравна организация не предизвикват смърт, докато от отдавна легализиранит алкохол всяка година умират почти половин милион души.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички