Понеделник,

Мехмет Али Агджа стреля срещу папата на 13 май 1981

От: "Стандарт" -
A
A
A

Обвинението намесва българска следа в покушението

На днешната дата през 1981 г. е извършено покушението срещу папа Йоан Павел. Докато излиза на пл. „Св. Петър“ във Ватикана, той е прострелян и тежко ранен от Мехмет Али Агджа от Турция (член на свързаната със секретната натовска мрежа Гладио ултранационалистическа турска организация „Сивите вълци“). Папата е уцелен четири пъти и губи много кръв. Той оцелява и се възстановява от покушението. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г., но е репатриран в турски затвор, където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист, за което е осъден в родината си, впоследствие е освободен.

По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени по-късно още трима турци и са набедени български граждани. Сергей Антонов, ръководител на бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан“ в Рим, е посочен като координатор на покушението и е задържан от ноември 1982 до март 1986-а, съден и освободен поради липса на доказателства за вина. Подполк. Желю Василев и Тодор Айвазов, служители на посолството на България в Италия, успяват да се завърнат в София преди издирването им за арестуването им.

Обвинението към българите („Българската следа“) се експлоатира на Запад за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу НРБ и ДС, СССР и КГБ, както и срещу целия социалистически лагер. През 1985-а в Рим Чатлъ, лидерът на "Сивите вълци", заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ.

Италианското правосъдие след продължително следствие и съдебен процес не намира за виновни в никаква степен обвинените българи и дълго държаният в затвора Антонов е освободен.  Лично папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов открито заяви, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата, извършен през 1981 г.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички