Мехмет Али Агджа стреля срещу папата на 13 май 1981

Обвинението се експлоатира на Запад за разгръщане на пропагандна кампания срещу соцлагера

Мехмет Али Агджа стреля срещу папата на 13 май 1981 | StandartNews.com

Обвинението намесва българска следа в покушението

На днешната дата през 1981 г. е извършено покушението срещу папа Йоан Павел. Докато излиза на пл. „Св. Петър“ във Ватикана, той е прострелян и тежко ранен от Мехмет Али Агджа от Турция (член на свързаната със секретната натовска мрежа Гладио ултранационалистическа турска организация „Сивите вълци“). Папата е уцелен четири пъти и губи много кръв. Той оцелява и се възстановява от покушението. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г., но е репатриран в турски затвор, където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист, за което е осъден в родината си, впоследствие е освободен.

По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени по-късно още трима турци и са набедени български граждани. Сергей Антонов, ръководител на бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан“ в Рим, е посочен като координатор на покушението и е задържан от ноември 1982 до март 1986-а, съден и освободен поради липса на доказателства за вина. Подполк. Желю Василев и Тодор Айвазов, служители на посолството на България в Италия, успяват да се завърнат в София преди издирването им за арестуването им.

Обвинението към българите („Българската следа“) се експлоатира на Запад за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу НРБ и ДС, СССР и КГБ, както и срещу целия социалистически лагер. През 1985-а в Рим Чатлъ, лидерът на "Сивите вълци", заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ.

Италианското правосъдие след продължително следствие и съдебен процес не намира за виновни в никаква степен обвинените българи и дълго държаният в затвора Антонов е освободен.  Лично папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов открито заяви, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата, извършен през 1981 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай