Меги Дерм иска да е майка на 100 деца

С фондация "Добрите феи" помага на приемни семейства

Меги Дерм иска да е майка на 100 деца | StandartNews.com

Приемното родителство у нас все още трудно си пробива път. Инициативата "Приеми дете. Създай бъдеще" е проект на Мтел и Национална мрежа за децата, с чиято помощ над 200 деца, настанени в приемни семейства, са получили помощ от 200 лева. Как се придобива професия "майка", какви са радостите и проблемите пред тази длъжност без почивни дни? За да отговори на тези въпроси, към поредицата материали на "Стандарт" на тази тема се присъедини и Миглена Дерменджиева - Меги Дерм, осиновител и приемен родител.

 

Всеки може да помогне на децата в приемни семейства, като изпрати SMS с текст DMS DETE към номер 17 777. Дарения могат да се направят и чрез банков превод IBAN BG13UNCR76301078951570, онлайн на сайта на www.nmd.bg, както и в специалните касички във всеки Мтел магазин в страната.

 

"Още от малка обичам да помагам и за мен това, което правя, е много естествено", разказва за себе си Меги Дерм, която от дълги години обича да посещава домове за сираци, да им помага, да ги дарява с обич и внимание. Дълги години е живяла в Германия, където е имала собствен бизнес, но преди няколко години се отказва от всичко и се връща в България с единствената цел да помага на изоставени деца. "Не знам какво стана, предполагам, че просто в даден момент приоритетите ми се промениха", казва Меги. Когато решава да бъде доброволна приемна майка, Меги Дерм минава през 6-месечно обучение във фондация "За нашите деца". След като я вписват в регистрите за приемна грижа и се съобразят с възможностите й, един ден от фондацията й се обаждат, за да й съобщят, че има подходящо дете, за което може да се грижи. "Не се замислих изобщо, дори казах на социалните работници, че направо можем да започнем с периода на напасване между мен и детето", разказва Меги. В продължение на един месец тя се среща с малката Гери всеки ден, носи й подаръци и лакомства и двете много бързо се привързват една към друга. Дори социалните работници са се учудили колко бързо Гери е свикнала със своята приемна майка, тъй като детето не било много социално и подбирало с кого да контактува. Меги Дерм разказва, че малкото момиченце е внесло много усмивки, топлина и любов в къщата. Бързо се е отпуснала, станала е много контактна, дори наричала Меги "мамо".

 

За мен нямаше значение колко е умна, красива

 

как изглежда и как се държи. Важното беше само, че аз искам и мога да й помогна", казва приеманта майка. Тя се е грижила за 3-годишното момиченце в продължение на година. От две седмици Гери живее отново със своите близки.
Меги Дерм обаче е решена, че няма да приключи с приемната грижа. "Изчислила съм, че докато стана на 60, мога да помогна на стотина дечица, да им дам старт, като ги изведа от социалните домове", казва с усмивка жената. В помощ на приемните семейства е основала фондация "Добрите феи", чиято цел е да осигурява жилища на хора, които искат да се грижат за деца, но нямат място, на което да го направят. Къщата, в която Меги Дерм живее в момента, е първата такава и е изградена почти изцяло с нейни лични средства. В края на февруари там ще отиде комисия, която да прецени дали мястото е подходящо да бъдат настанени още деца, на които Меги да бъде приемен родители. "Заявила съм, че искам да се грижа за още 4 деца между 2 и 6 години - 3 момиченца и 1 момченце. Когато след време намеря жена, която да ми помага в домакинството и с гледането на малките,

 

смятам да се грижа и за бебе

 

казва Меги. В кухнята обаче е категорична, че няма да пусне никого, тъй като обича сама да приготвя храната. Почитател е на собствената продукция и от години всяка есен си прави туршии за зимата. Дори хляба си меси сама.

 

Освен че е приемен родител, Меги Дерм има и едно осиновено дете - синът й Божидар. С него се среща в едно от сиропиталищата, на които е отделила доста време - вече несъществуващия дом "Здравец" близо до нейния роден град Ямбол. "Много бях привързана към тези деца и когато затвориха дома и ги разпръснаха в различни краища на България, бях много тъжна", спомня си Меги Дерм. Когато започва да търси децата по институциите, за да ги вижда отново, в един дом в Стара Загора намира Боби. "Още щом го видях, усетих, че в него има промяна. Макар да беше само на 6 години, разбрах, че ако не се погрижа за това дете, то ще тръгне по лош път", разказва Меги. И така решила да осинови малкия Божидар.

 

Като участвала в "Сървайвър", го оставила на детегледачка

 

"Когато се прибрах, той ми беше много сърдит, че съм го взела уж за да го гледам, а съм го оставила сам", разказва с усмивка Меги. И така с Боби са заедно вече от 8 години. Съвсем скоро той е навършил 15, осмокласник е в столичното 2-ро СОУ, а бележникът му е пълен с шарени оценки. "Той е много грижовен, отговорен е и много ми помагаше в грижата за Гери. Единственото му условие е сега да вземем у дома момченце, защото жените щели да му дойдат в повече", смее се Меги.

 

Добротата на Меги Дерм не се ограничава само до приеманта грижа. Освен за деца, тя се грижи и за изоставени животни. В момента в двора на къщата й в отделни помещения живеят общо 13 кучета и 5 котки. Когато завърши ремонта, е решена да гледа кокошки и козичка, за да храни децата си с пресни домашни яйца и домашно мляко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай