Медии на Острова гърмят! Падна тайна за коронацията на Чарлз (ГАЛЕРИЯ)

Помазването със светото миро е една от свещените и загадъчни части на церемонията

Медии на Острова гърмят! Падна тайна за коронацията на Чарлз (ГАЛЕРИЯ) | StandartNews.com

Благовонното масло, което ще бъде използвано за помазване на крал Чарлз Трети при коронацията му на 6 май, е било осветено на специална религиозна церемония в Ерусалим, съобщават британски медии, цитирани от БНР.

Помазването със светото миро е една от свещените и загадъчни части на церемонията. Вече е приготвено ново количество за Чарлз Трети, но в съответствие със съвременните изисквания в него не са включени никакви животински съставки.

Маслото е било осветено в един от най-свещените християнски обекти в Ерусалим – църквата на Божи гроб.

В предишни версии на светото миро са включвали циветово масло от жлезите на малки бозайници и амбра от вътрешностите на китове.

Изготвеното миро за коронацията на крал Чарлз Трети не съдържа никакви животински продукти и това не е изненада, като се има предвид, че той е сред най-активните защитници на животните и дивата природа.

Сега то включва зехтин, произведен от специален сорт маслини, ароматизиран със смесица от етерични масла, сусам, роза, жасмин, канела, тамян, с добавка от портокалов цвят.

По принцип, въпреки че коронацията се приема като велик момент на национална помпозност и съблюдаване на исторически ритуали, в нея има и много силен религиозен елемент.

Помазването на краля е отзвук от кръщенетата и ръкополагането в религиозни ордени, като монархът бива символично докосван със светото миро по главата, гърдите и ръцете.

Това се смята за толкова свещен момент, че през 1953 г. не са били допуснати телевизионни камери да го заснемат при Елизабет Втора. Все още не е напълно ясно дали това ще стане и на 6 май при коронацията на Чарлз Трети.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай