Майстори на черпака в кабинета

Златанова разпуска с баскетбол, Найденов е фен на тениса, Андреева рисува

Майстори на черпака в кабинета   | StandartNews.com

Новите министри се настаниха в кабинетите си. И вече подредиха бюрата си със снимки на любими хора, за които сега може би ще имат по-малко време. Защото държавната работа изисква пълно себеотдаване и денонощен труд. Дори и да не е всяка седмица, разпускането с любимо занимание е важно, за да могат хората на властта на вършат качествено своята работа.

Хубавата книга помага на премиера Пламен Орешарски да си почине след напрегнат работен ден. Министър-председателят признава, че все по-рядко му остава време да чете художествена литература. На нощното му шкафче почти винаги има по някой научен труд или сложен финансов анализ. Иначе премиерът харесва Колдуел и Стайнбек. Обича да пътува, както и да разцъква шах с компютъра. Най-тайното му хоби, което малко хора знаят, е, че колекционира свои баджове. Понякога готви. Може да прави всякакви омлети. Заместничката на Орешарски - Зинаида Златанова, е спортна натура. Тя тренира баскетбол от шестгодишна, стига до баскетболния отбор за девойки на "Септември". "Карам и ски като любител, но най-голямата ми страст е баскетболът", признава новата министърка, която играе и тенис. Тя е

майка на близнаците Камен и Боян

които сега кандидатстват за гимназия. Също като майка си двете момчета обичат спорта.
Поне по час на ден прекарва новият министър на отбраната Ангел Найденов на тенис корта. Всеки път, когато му се освободи малко време, той хуква с ракетата в ръка, за да поддържа своята форма. Участвал е и в Националната тенис лига. Силната му ръка е дясната. През зимния сезон обаче, особено ако успее да си освободи цял ден, то задължително отива в планината. Причината е, че освен тенисист той е и запален скиор. Приятелите от най-близкото му обкръжение споделят, че Найденов е сред най-добрите на професионалните писти. Освен да поддържа форма, новият шеф на военното ведомство е и фен на различни технологични джаджи. Привърженик е на американската компания Apple. С помощта на смартфона си той успява да комбинира и другото си хоби. На екрана на умния телефон дори има приложение, което следи в реално време

колко сантиметра е снежната покривка

в нашите курорти. Когато спортува обаче, телефонът му винаги е с изключен звук, за да не го разсейва. С него задължително носи и своя таблет. Той изпитва непреодолима нужда да научава всички новини възможно най-бързо. На технологичната си джаджа следи всички водещи информационни агенции от България и чужбина. На таблета си, освен най-новото от политическия и икономически живот, той чете книги от различни жанрове. Когато обаче трябва да си свърши някаква работа, Найденов използва лаптопа си. Дори на него в момента е дипломната му работа за магистратурата му във Военна академия, специалност национална сигурност и отбрана.


Културният министър Петър Стоянович обича да чете, когато му остава свободно време. По няколко книги едновременно в зависимост от настроението. На нощното шкафче освен Библията държи исторически книги. Най-лесно заспива с 20-томната енциклопедия "Майерс" от 1896 г. на стар немски. Ловът е другото любимо хоби на Стоянович. Запалва се през 1999 г. Член е на ловната дружинка н село Орешака. Шефът на културното ведомство е и майстор на черпака. От скромност не изброява своите кулинарни специалитети. Приятелите му обаче казват, че

приготвя уникален лефер

на фурна. Здравната министърка Таня Андреева също е факир в кухнята. Радва фамилията с уникално агнешко с канела. "Агнешката плешка се осолява предварително със смес от черен пипер, джоджен, сол и щипка канела. Правите отделно ориз със задушен лук със спанак и пресен лук. Първо печете агнешкото под фолио около час и половина, издава част от кулинарните си тайни д-р Андреева. Здравната шефка е майстор и на зелената салата, която включва към свежите марули домати и авокадо. Освен да готви, здравната министърка обича да рисува и да кара ски.

Травма разделя Адемов и топката

Социалният министър Хасан Адемов е заклет фен на футбола. А сега е на върха на щастието, когато любимият му "Лудогорец" стана за втори път шампион на България. Депутатът, който няколко мандата поред влизаше в парламента от Разград, е истински местен патриот по отношение на футбола. Той редовно ходи на мачове не само на разградския стадион "Лудогорец Арена", но и по селата в региона. "Никога не сядам във ВИП ложите, предпочитам да съм на скамейките сред хората", казва бившият лекар анестезиолог. Самият той много обича да рита топката. Скъсано ахилесово сухожилие преди години обаче го отказва от практикуване на любимия спорт.

Шапки и писалки трупа Клисарова

Голямата слабост на новата образователна министърка Анелия Клисарова са писалките с мастило, които колекционира от малка. Вече не им знае броя. Но най-красивите сред тях са три. Една от тях е подарък от председателя на Народното събрание на Япония, втората е от баща й, а третата - от дядо й. Клисарова била в първи клас, когато старецът й я дал с много резервни пера, защото лесно се чупели в чина. Освен това Анелия Клисарова колекционира шапки. Носи ги за съпруга си от всички места по света, където е била. В дома си имат специална закачалка за голямата колекция от аксесоари. Професорката обича да слуша в свободното си време класика, рок и хардрок. А на почит в библиотеката й са книгите на Ерих Мария Ремарк и на Чудомир.

Папазов сам си прави мебели

Хобито на транспортния министър Данаил Папазов е дърводелството. Сам си дялка всичко. Направил си е мебели, барбекю във вилата и вкъщи. Има си работилница и щом му замирише на талаш, се успокоява от ежедневните проблеми в работата. Разпуска и с музика. Най-любимата му група е "Дийп Пърпъл". Обича също "Назарет" и "Куин". Папазов ходи на рокфеста в Каварна. Един от концертите, който изключително много го впечатляват, е този на "Пинк Флойд" в Цюрих. Има домашни любимци: "двама разбойници, които разхождам през почивните дни". Единият е бигъл на 4 години, а другият - дог Бордо. Най-много обаче го радват внуците - две момчета, които му гостуват всяка събота и неделя.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай