Майсторът по бушидо с амнезия за Волен (ОБЗОР)

Майсторът по бушидо с амнезия за Волен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Случайно попаднах в това меле, Сидеров си беше ранен, твърди бизнесменът

Само за минути той стана известен като "мъжа, който удари Сидеров в изборната нощ пред НАТФИЗ". Във видеото човекът, който с майсторско кроше насини окото на националиста, бе разпознат като Камен Попов. А в момента срещу него се води съдебно производство за нанесен побой по хулигански мотиви. В интернет мъжът е популярен със завидна биография на националист и родолюбец. Попов е бивш симпатизант на Българския национален съюз на Боян Расате, а преди 6 години на парламентарните избори във Великотърновска област е бил водач на листа. Сега е член на Национален форум "Обединение" - група, определяща се като патриотична, но разочарована от Расате. Попов може да бъде видян на мотор в доста от походите на рокерите, посветени на национални каузи или против ромската престъпност. Като например този в Гърмен. Извън патриотичните изяви той има добър бизнес, хотелиер е и собственик на спортен клуб. Бил е и президент на българската бушидо федерация. Не е бил състезател, но тренира традиционно японско джуджутсу. Фен е на Русия и на Путин.

"Съвсем случайно попаднах в това меле. Трябваше да проверя търговски обект, който имаме в района. Вървях си по ул. "Гурко" и "Раковска" и изведнъж ме връхлетя една тълпа. Следях какво се случва по телевизията, но не мога да кажа, че нарочно съм отишъл там. Попаднах по случайно стечение на обстоятелствата. Вървях по тротоара. Там има пешеходен парапет, който възпрепятства минаването на улицата". Това заяви в ефира на "Здравей, България" Камен Попов. Той категорично отрича да е нападал лидера на "Атака" умишлено. "Ние просто се срещнахме. Не можах да видя нищо, защото бях повален на земята. Това, което виждате вие на видеото, това виждам и аз. Нямам толкова детайлни спомени. Всичко се случи много бързо. Не съм бил изнервен. Просто се сблъсках с една тълпа, която връхлетя върху мен", обясни той. Камен Попов твърди, че познава Сидеров от медиите. "Разбрах, че доста неприлично се държи в много ситуации. Такова бе поведението му на ул. "Раковска", после в НАТФИЗ, на летище Бургас", изброи той изцепките на Волен Сидеров. на въпроса защо все пак е ранил лидера на "Атака", Камен Попов отговори: "Той си беше ранен отдавна".

Самият Волен Сидеров също оспори, че Камен Попов е човекът, който го е ударил в нощта на изборите. По думите му това вероятно е бил човек от полицията, тъй като е бил зад кордона, който делял депутата от гневната тълпа. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пък отказа да разкрие самоличността на мъжа с каскета, който се вижда на клипа как удря Сидеров. Каза само, че той няма нищо общо с полицията или с НАТФИЗ - не е служител в нито една от двете институции.
И допълни, че МВР няма данни да е подставено лице или провокатор. Същото заявиха първоначално и източници от Първо районно управление в София, където Попов е бил задържан.

Разнопосочни бяха и реакциите в социалните мрежи. Повечето възхваляваха постъпката на мъжа с черно яке и нахлупена шапка, но някои предположиха, че в цялата история има нещо нагласено. Като най-съмнителна се коментираше приликата между облеклото на Попов и униформата на полицаите. "Това яке ми е подарък от жена ми. Шапката съм си я купил от спортен магазин", обясни пред Нова ТВ Попов и добави: "Възмутен съм от много неща, които се случват в държавата. Но има разлика между родолюбците, патриотите и националистите". Той призова депутатите да се ползват с имунитет само за действията, които извършват в парламента, а не на улицата.
"Колко пъти Волен Сидеров посегна на вярата на своите избиратели? Демокрацията, в която живеем, е, че можем да правим каквото си искаме, стига да спазваме правилата", добави Попов. И заяви, че не подкрепя решаването на проблемите на улицата.

Пред "Господари на ефира" мъжът поясни, че не се смята за герой, а целият му ден е преминал в срещи с полицията. "Единственото нещо, за което съжалявам, е, че загубих доста от личното си време непредвидено. Не е тайна, че в България нещата се случват често непредвидено и извън очакванията", коментира Попов. Той се оплака в ефира на Нова ТВ, че е заплашван. "Получавам съобщения на телефона си със заплахи - за саморазправа, отмъщение, нецензурни думи", каза Попов.

"Няма от какво да се страхувам! Държавата ще ме защити, ако има посегателство. Аз съм член на мотоклуб "Велика България" и ако господин Сидеров наистина е патриот, за какъвто напоследък се пише, не би трябвало да има проблеми", отбеляза Камен Попов пред "Господари на ефира". "За пореден път ще кажа: С мен господин Сидеров нищо не е организирал, просто бях случайно там, по това време. Ако сега го срещна, ще му кажа: "Добър вечер". Всичко снощи стана за секунди, на втората секунда бях в полицейската кола. В момента има досъдебно производство, не е доказано, че аз съм ударил Волен Сидеров", заяви Камен Попов.

Участвал със Стъки в "Под прикритие"

Като "мъж на честта" го определя в медиите приятелят му Станислав Недков-Стъки. Двамата са съпредседатали на федерацията по смесени бойни спортове (ММА). Преди десетина години са организирали и първия турнир по ММА в зала във Велико Търново. Дотогава такива състезания били правени само в кръчми. Интересен детайл от приятелството им е и фактът, че са снимали екшън сцени за сериала "Под прикритие".

Камен Попов е активен и по време на протестите и контрапротестите. Той беше съучредител и председател на управителния съвет на Национален форум "Обединение" - една от организациите, родили се в резултат на протестите от февруари 2013 г. Национален форум "Обединение" участваше и в среднощните патрули, които формацията на Боян Расате пусна по улиците на София срещу бежанците.

Сидеров не е сигурен кой го е ударил

Волен Сидеров още не е сигурен от кого е бил ударен. "Няма категорични доказателства кой точно ме нападна. Чувствам се като човек, когото искат да убият. Това го прави властта, използва полиция и структури на "Америка за България", т. нар. протестъри. Направиха опит за убийство: трима полицаи ме държат, един ми извива ръката изключително болезнено, в това време оставят възможност на човек - неясно кой е, аз не вярвам, че е този, който го изкарват - да ме удари. Този човек можеше да ме удари с нож, с бокс, с желязо и можеше да ме убие. И полицаите не само че не му пречеха, а му помагаха - аз все пак щях да се предпазя, ако те не ми държаха ръцете", разпалено обясни Сидеров.
По думите му той имал право да е в НАТФИЗ, а полицията е действала неправомерно. "От първата минута, в която влизаме, нашите камери записват какво правим. Ако намерите там знак на хулиганство, сега си свалям имунитета и отивам да ме арестуват. Ние искахме информация, за това имаме право", коментира лидерът на "Атака".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай