Майчино благословение в Троянския манастир

Майчино благословение в Троянския манастир | StandartNews.com

Богородица е наша застъпница, която е показвала чрез чудеса голямата си любов към човечеството, каза патриархът

Клепало в двора на манастир. А след това и камбанен звън. По калдаръма се разхожда котка, а от близката гора се чува птича песен. Първите лъчи на слънцето огряват куполите на стария храм и може би само тропотът на десетките поклонници, дошли още в ранни зори, може да ви наведе на мисълта, че тук ще има голям празник. И няма как подобна картина да не ви принесе в един друг свят. В света на Богородица – там, където са мирът, спокойствието и любовта.

Празникът в Троянската света обител започна още на 14 август. Патриарх Неофит, който бе пристигнал по-рано в манастира, взе молитвено участие във вечерното празнично богослужение, възглавено от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. За втора поредна година в Троянския манастир бе отслужено и специалното последование, което се полага да се извършва на този ден - Опело Богородично. В края на богослужението епископ Григорий каза: „Безсмъртно успение! Тези думи обясняват всичко. Обясняват многобройния народ, който се стича в храмовете Господни, голямата радост, с която са изпълнени сърцата на всички благочестиви православни християни в навечерието на празника Успение Богородично, както и на самия празник. Радост! Радост, защото говорим за безсмъртно успение. Не говорим за една обикновена смърт, когато обикновено се скърби, а говорим за безсмъртно успение". Епископ Григорий каза още, че св. Богородица не напуска чедата си, а напротив, отива при своя Син, за да удвои молитвите си за православните християни, както и помощта си към всички човеци. „Именно затова хвалим и възпяваме Майката Божия", каза още епископ Григорий. Той разказа и за извършеното по време на вечерното богослужение Опело Богородично: „Няма по удачно място, където да бъде извършвано това последование, от манастирите и храмовете, посветени на Майката Божия".
На сутринта на 15 август в ставропигиалния манастир, сиреч обител, която се управлява директно от Св. Синод, монаси, свещеници, певци, християни, та дори и самият Български патриарх се събраха заедно, за да отправят молитва към Божията Майка. Да се помолят пред чудотворния й образ и да получат майчинско благословие. Защото в това вярва Църквата - че Мария, която роди Христос и стана Богородица, е майка. Майка на целия свят. И както каза в словото си патриарх Неофит, Тя ни призовава, дава сила на нашия устрем към тази божествена вечност, където е истинското жилище на всички онези, търсещи единението с нейния Син Иисус Христос. „Ние винаги сме имали Божията Майка за крепка наша застъпница, бърза помощница, която във вековната история на Църквата е показвала чрез множеството чудеса голямата си любов към човечеството", каза патриархът.
Игуменът на манастира - Величкият епископ Сионий, също се обърна със слово към Негово Светейшество и гостите на манастира. Той каза: "Молим Всеподателя Бога, постоянно и всекидневно за здраве, успех и благоденствие на Ваше Светейшество, на благодатните митрополити, архиереи, духовници и православни християни в страната и извън нея". Епископ Сионий каза още, че той и братството на обителта се радват на голямото внимание от страна на християните, което внимание ги укрепява духовно и им дава сили и ги кара да бъдат по-бдителни и по-усърдни в молитвата.
По време на богослужението дойде и министър-председателят Бойко Борисов, който взе благословение първо от Божията Майка, като се поклони пред Нейния чудотворен образ, а след това и от първойерарха на БПЦ.
След края на литургията започна шествието с чудотворната икона. Такова нещо рядко се вижда и може би емоцията, която човек изпитва, го кара той да иска да участва всяка година подред, да носи иконата или поне да се докосне до нея. За да получи благословение, прошка и... чудо. Много бяха хората, дошли да получат чудо, бяха в очакване, че Майката Божия ще помогне. Да, мнозина бяха тези, които бяха дошли, за да се излекуват от болест, да получат рожба или пък просто да усетят топлината и благодатното усещане от чудотворния образ на Майката Божия.
Хиляди хора, протегнали ръце към иконата - това е гледка, която няма как да не ви развълнува. Родители подаваха децата си, които със сетни сили се опитваха да се докоснат, да получат благословение. И вярвам, че те получиха. Дори и да не се докоснаха много от тях, вярвам, че не остана човек, отишъл си без помощта на Св. Богородица, защото няма как да отидеш в лечебницата и да не си тръгнеш неизцерен. Защото тази лечебница не е човешка, а Божествена. Тя носи мир, дава радост, насърчава у човека доброто и намалява злото. Лечебница, която никога няма да фалира.

Рилският манастир се готви за празника на патрона си

Хиляди хора се стекоха на Голяма Богородица в Рилската света обител. Опашки от поклонници се извиха да запалят свещ и да се поклонят на чудотворните икони на Божията майка. С вяра и надежда хората молеха покровителството на Пресвета Богородица в деня, когато се отбелязва нейното успение. Великият богородичен празник тази година е в навечерието на 1070-годишнината от успението на всебългарския покровител, преподобни Йоан Рилски Чудотворец, основал манастира и негово рамо и до днес. От скоро е достъпна за посещение манастирската магерница, реставрирана през последните няколко години и с обновена експозиция. Приключен е и ремонтът на часовника на кулата. В музея на Рилската обител е подредена нова витрина, а експонатите в нея са дарени от банка - църковна утвар и редки светини. В продажба са и две книги, посветени на годишнината от заспиването за вечен живот на Рилския Чудотворец - неговия Завет и по-луксозно томче със Завета и Акатист на св. Йоан Рилски.
Богослуженията за празника ще започнат на 17 август, в навечерието на честванията, в съборния храм на Рилския манастир, където от 20 часа ще бъде отслужено всенощно бдение в присъствието на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, членове на Светия Синод на БПЦ, както и на представители на някои от Поместните Православни Църкви, поканени по решение на Синода специално за предстоящото тържество. На следващия ден, 18 август, от 9 часа ще бъде отслужена света Литургия, която ще бъде предстоявана лично от Светейшия патриарх. Специално за годишнината Синодът е подготвил специално послание. Ръководството на Рилската света обител приканва всички боголюбиви християни да вземат участие в богослужебните последования, за прослава на Триединния Бог и на Неговия угодник и бърз закрилник в беди - преподобни Йоан Рилски Чудотворец, се казва в официалното съобщение за празника.
В момента пътят към Рилския манастир е в ремонт, но за двата големи празника интензивните строителни работи по трасето от град Рила до обителта са преустанови със срок до 20 август, за да може многобройните поклоници и туристи да се придвижват по-лесно.

Чудотворна икона събра хиляди в Арбанаси

Хиляди гости събра китното великотърновско село Арбанаси за най-големия летен християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Още в нощта на 14 срещу 15 август миряните се събраха край манастира „Свето Успение Богородично", в който се пази чудотворна икона на Божията майка. За изображението се смята, че има свръхестествена сила и помага при различни болести. Няколко хиляди души се докоснаха до иконата. Арбанаси също празнува вчера. Програмата започна още в ранни зори с празнична литургия, последвана от различни спортни прояви. Те продължават през целия ден и се провеждат както в центъра на селото, така и в конната база.
Кулминацията на празненствата бе от 18,30 ч., когато на централния площад бе извършен водосвет, а кметът Тошо Кръстев приветства всички гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай