Масони от 6 държави се поклониха в Старосел

Масони от 6 държави се поклониха в Старосел | StandartNews.com

Форумът на Свободните зидари с премиера на нова книга

Първата по рода си своеобразна балканска среща между масони от Румъния, Сърбия, Македония, България, Турция и Гърция се проведе този уикенд край Старосел. Домакин на международния форум бе Обединената Велика Ложа на България (ОВЛБ). Над 300 братя зидари от Балканите присъстваха на двудневната среща, а по време на форума гостите почетоха и тракийския култов център край Старосел. А от танцов клуб "Етноритъм" представиха кратък

спектакъл по древни орфически легенди

Само преди дни стана ясно, че от фонда на ОВЛБ са дарени средства за оформянето на нова декорна фасада на входа на Светилището, докато траят възстановителните работи на обекта вследствие на свлачище. Уникалният храм от времето на траките в Четиньова могила е затворен за посещения, но ежедневно десетки туристи влизат под купола на Светилището. В преддверието на тракийския храм има няколко информационни табла, които описват най-ценните находки в комплекса. На видно място е и снимката на покойния Георги Китов, археолога, който разкри ключови детайли от тракийската цивилизация. Ремонтът по входа на тракийския култов център започна в началото на август и на място е изкопан тунел, в който работниците укрепват стените на комплекса. Очакванията са през октомври месец храмът да бъде отворен изцяло за посетители. Докато траят възстановителните работи обаче, стотиците туристи влизаха през окаян вход към Светилището. Затова и новата декоративна фасада на комплекса бе посрещната с облекчение от местните в Старосел. "Радваме се, че община Хисар откликна на нашата идея и прие дарението, за да реализираме този символичен проект", споделиха пред "Стандарт" от ОВЛБ. Затова и тази събота и неделя храмът в Старосел бе посетен от участниците в международния форум, организиран от българските масони. Една част от дискусиите на братята зидари са били посветени на един от най-новите научни трудове на Стария Велик Майстор на Великата Ложа на Турция Ремзи Санвер, дадоха да се разбере участвали. Книгата имаше своеобразна премиера по време на балканската среща на Свободните зидари в своето първо издание на български език. Запознати отбелязаха лаконично, че в нея е развита темата за класическото масонство и вярата. Самият Санвер е сред най-ярките фигури на съвременното масонство, споделиха присъствали на международната среща. По думите им той е сред най-търсените автори в научните и масонските среди. Освен професор по икономика Старият Велик Майстор на Турция е активен изследовател на масонството и е автор на редица статии и книги.

"Първо искам да подчертая колко се радвам да бъда тук, в Старосел, по повод на инициативата на Обединената Велика Ложа на България", заяви пред "Стандарт" вчера Санвер. "Свободното зидарство е едно много старо, древно, традиционно братство, базирано на идеята, че всички мъже са братя", каза още Старият Великият Майстор на турските масони. По думите му масонството е обединяваща динамика на човешкото общество. "Благодарение на прекрасната организация на Обединената Велика Ложа на България (ОВЛБ) сме събрани всички тук, като Свободни зидари - представители на различните балкански страни, а така също и личности, представляващи различни нации, различни култури, но които вярваме в едни и същи ценности", сподели още Санвер.

* Очаквайте интервюто със Стария Велик Майстор на Великата Ложа на Турция Ремзи Санвер в утрешния брой на в. "Стандарт".

 Изповядваме общи идеали и ценности

Ремзи Санвер, Стар Велик Майстор на Великата Ложа на Турция

Изпитвам огромна чест и задоволство, че книгата ми, която скромно доразвива ролята и еволюцията на концепцията за вярата в регулярното масонство, е преведена на български език. Добре известен е фактът, че българските и турските масони изпитват братски чувства в най-чистия им смисъл. Тези братски чувства се основават на общите ни идеали и ценности, подкрепяни и от обмяната на идеи. Огромна привилегия за мен е чрез това издание да се обърна към българските ми братя на родния им език. Искам да изразя благодарността си към Великия Майстор на Обединената Велика Ложа на България, моя скъп и Най-уважаем Брат Иван Сариев, че ми даде тази възможност. Сигурен съм, че тази много специална връзка между нашите две велики Ложи ще пребъде навеки. Нека бъде така.

(Из обръщение към членовете на ОВЛБ)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай