Защо маслините ще отрупат трапезата

Европейската комисия издаде статут

Защо маслините ще отрупат трапезата | StandartNews.com

Специалните турски маслини Milas Yagli Zeytini получиха статут на защитено наименование за произход (ЗНП) от Европейския съюз, предаде Анадолската агенция.

„Защитеното наименование за произход Milas Yagli Zeytini обхваща трапезни маслини от сорта Memecik, отглеждани в окръг Милас“ близо до Егейско море, обясни Европейската комисия в съобщението за решението.

Качеството на маслините е станало причина да бъдат определени като защитени, поради  „тясно свързано с климатичните условия на региона и с местното ноу-хау за ферментирането им в саламура и консервирането им „със зехтин, получен от маслини от сорта Memecik и резенчета пресен лимон“, се добавя в решението.

Това е 13-ият турски хранителен продукт, който получава защита от ЕС, включително лешниците Giresun Tombul Findigi от региона на Черно море, наровете Suruc Nari от Шанлъурфа и десертите кюнефе от Антакия и баклава от Газиантеп.

Европейският съюз поддържа регистър за наименованията на селскостопанските продукти, храни и напитки, които се ползват със закрила в целия съюз, включващ географски указания, качество на продуктите и правни инструменти за защита, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай