Машините на пътя 6 часа преди снежинките

Разполагат техника и хора на 300 критични места

Машините на пътя 6 часа преди снежинките | StandartNews.com

Нови правила за поддържането на пътищата през зимата въвежда регионалният министър Лиляна Павлова. От транспортното министерство и МВР готвят проверки за зимни гуми. В същото време синоптиците прогнозират застудяване в сряда.

Спират тирове без зимни гуми още на границата

Шест часа преди да завали снегът, техниката за почистване ще бъде разполагана в 300 критични точки по пътищата в цялата страна. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова в петък.

Според новите правила за зимно поддържане при информация от метеоролозите за очаквани снеговалежи техниката и хората ще се разполагат предварително. Така те ще могат да се справят още с първите снежинки, вместо да се стига до абсурдни оправдания от фирмите като шофьорът се успа, камионът не запали или снегоринът попадна в задръстване. Все още има проблеми, които трябва да бъдат решени, обясни Павлова. Ще бъде спестено и време, тъй като техниката ще е на самото трасе.

Към момента не всички фирми разполагат с нужната техника и инертни материали, обясни шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. Най-критично е състоянието в София-област, Смолян, Пловдив и Габрово. За магистралите "Струма" и "Люлин" в момента са налични 4 машини, при нужда от 66, допълни Павлова. От необходимите 5000 тона сол има едва 20 тона, а при нужда от 70 тона химикали за обработване няма нито един. Ако фирмите не доставят нужните сол, луга и пясък и не подготвят техниката си, след 17 ноември ще бъдат глобявани, обясни Лазаров. При системни нарушения ще бъдат прекратявани договорите и задържани банковите гаранции.

За да се предотвратят пътните инциденти, през тази зима е предвидено още на граничните пунктове тировете и камионите да бъдат проверявани за зимни гуми и готовността им за движение за сезона, обясни зам.-министърът на транспорта Антон Гинев.

Ще бъдат проверявани и шофьорите на леки автомобили по пътищата, предупреди Антон Антонов от ГД "Пътна полиция" към МВР. Решението да се затварят пътища временно при обилен снеговалеж ще се вземат от областните пътни управления, а координацията им с пътна полиция и агенцията ще е в писмена форма.

Предвидени са мерки и за хората на хемодиализа и възрастните в малките населени места, обясниха от Гражданска защита. Освен ситуационния център, на който водачите могат да подават сигнали и да получават информация чрез телефон 0 700 130 20, ще бъде създаден и мобилизационен център за координация между институциите и почистващите фирми.

Чистят магистралите ни като в Швеция

Два часа след края на снеговалежа асфалтът трябва да е изчистен до черно, когато става въпрос за магистрални шосета. Преди да спрат снежинките, по норматив е допустимо на шосето да има 2 см покривка. Такива са изискванията не само у нас, но и в държави като Швеция и Австрия, обясни шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. Там дори често пътищата се затварят до спиране на снега, за да се пестят средства и да се избегнат произшествия.

Изхарчили 10 млн. за храсти още през лятото

10 млн. лв. от предвидените пари за зимно почистване са били изхарчени още през лятото и заради липсата на средства шосетата не могат да бъдат подготвени за зимата. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова. Вместо да бъдат изрязани храстите по магистралите, пари са дадени за подкастрянето на такива по пътища, по които минават 5-10 коли дневно и към планинските проходи, отчете и шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. В същото време растителността по магистрала "Хемус" е "изяла" наполовина най-бързата лента във всяко платно, пречейки на нормалното движение. В момента са поискани средства в актуализацията на бюджета за зимна поддръжка и подготовка на шосетата за снежния сезон.

Проблем за поддържането на пътищата през зимата са и недостатъчно рано обявените договори за поддръжка. Така заради обжалвания може да се окаже, че контрактът на старите изпълнители е изтекъл, а няма нови. Затова ще бъдат сключени временни договори за този период, обясни Павлова. Напрежение създава и промяна на закона, според която пътната агенция вече ще отговаря за зимното поддържане и на частта от републиканските шосета, която минава през населени места. Това е прието от предния парламент, за да се спестят разходи на общините за зимно почистване. Проблемът е обаче, че техниката на почистващите републиканската мрежа не е подходяща за градските части, където и условията, и наредбите са много различни. Подобен е проблемът в област Габрово. Затова пътната агенция обмисля да възложи като на подизпълнител почистването на тези градски части на общинските и местните фирми, които чистят и останалата част от града.

Плащат 30% на фирмите за дежурства

30% ще получават пътните фирми за дежурства вместо досегашните 60% от цената, приета по договор. Промяната е в новите контракти, които ще бъдат подписвани, след като изтекат първите 4-годишни договори за текущ ремонт и поддръжка. Това обясни председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. По този начин държавата ще спести от разходите за почистване на снега през меките зими, в които фирмите получаваха 2/3 от договореното, без да работят.

Легенда
червено - райони, които не са готови за зимата
зелено - отлична подготовка за зимата
жълто - средно ниво на подготовка за зимата

Севернякът носи студ, живакът пада до нулата

Порои в сряда, ноември свършва със сняг

Севернякът ще ни донесе студ в средата на следващата седмица. Силният вятър ще понижи температурите в цялата страна още в сряда, предупреждават синоптиците. Максималните няма да превишават 9 градуса, а минималните 2. Очакват се силни валежи от дъжд. Метеоролозите прогнозират, че сняг няма да има в близките 7 дни, а чак към края на месеца. И допълват, че са възможни изненади.

До края на другата седмица живакът в термометрите ще пада още. В четвъртък, петък и събота сутринта градусите ще са около нулата, въпреки че валежи не се очакват.

Сравнително топло за сезона обаче ще бъде времето този уикенд. През деня в събота валежите от дъжд ще спрат и облачността постепенно ще се разкъса. Ще духа слаб източен, в Източна България - умерен и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 11° и 15°, в София - около 13°. По Черноморието ще е ветровито, с умерен, на моменти и силен североизточен вятър. Ще има превалявания, които след обяд по Северното крайбрежие ще спират. Максимални температури на морето ще са 12°-14°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението ще бъде 3 бала.

Над планините също ще бъде слънчево днес и утре. По билата ще духа умерен източен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 9 градуса, на 2000 метра - около 4°.

Над 5 градуса по морето до декември

До края на ноември зима по морето няма да има. Това са прогнозите на синоптиците от Варна. Според техните прогнози за месеца по морето не се очакват отрицателни температури. Живакът в термометрите няма да падне под 5 градуса. Дори в определени дни температурата ще държи високи нива от 15-20 градуса над нулата, а валежите са само от дъжд.

Доктори: Глоби за домсъвети заради лед

Белите с натрошени хора през зимата стават най-често пред жилищните кооперации, защото пред тях не се чисти от лед и сняг. Общината трябва да глобява за това домсъветите, настояваха лекари по време на заседание в кметството за зимната подготовка на Варна.

В МБАЛ "Св. Анна", която единствена приема спешните случаи, е стълпотворение от пострадали пациенти. МЗ отпуска по 15 лева на болен със счупен крак или ръка, а издръжката за спешното му лечение излиза поне 70-75 лева, посочи шефът на здравното заведение проф. д-р Дико Бошнаков.

Досега общината не е глобявала домсъветите. Санкции за непочистване на снега са налагани на магазини, търговски обекти и административни сгради. Наредбата за обществения ред предвижда наказания и за домсъветите, за които са също от 50 до 250 лева. Досега от районните кметства са правили само предписания на домоуправителите да чистят, а те са се оправдавали, че нямат лопати и гребла и общината трябва да им ги осигури. Това обясни Николай Няголов, шеф на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред", който се зарече тази зима глоби да отнесат и живеещите, ако не чистят.

Всички снегопочистващи фирми рапортуваха, че са готови за предстоящата зима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай